11.000 gæs ud af en bestand på cirka 70.000 blev overset under en optælling, der førte til, at der ikke må nedlægges kortnæbbede gæs i januar måned 2016. En situation som vildtforvaltningsrådets formand betragter som “rigtig ærgerligt” …

Af Redaktionen

Et fald i bestanden fra 73.000 i november 2014 til 59.000 i maj 2015 betyder, at jagten på den kortnæbbede gås blev reduceret med en måned. Den nye adaptive forvaltningsplan for den kortnæbede gås førte således til, at der i 2016 alligevel ikke bliver jagt på den lille gås, der yngler på Svalbard.

LÆS OGSÅ: Skyd ikke gåsen – ny jagttid

Desværre viser det sig, at begrundelsen for at fjerne januarjagten ikke holder vand. En ny tælling viser nemlig, at forskerne har overset 11.000 gæs i den første optælling tidligere på året.

Kort2

“I november 2015 blev endnu en optælling gennemført. Denne tælling afslørede, at der opholdt sig cirka 75.000 kortnæbbede gæs i Norge, Danmark, Holland, Belgien, Sverige og Tyskland. Ved at kombinere denne tælling med den observerede ynglesucces i 2015 (13,8 %) har forskerne bag den internationale forvaltningsplan for kortnæbbet gås regnet sig frem til, at omkring 11.000 gæs blev overset i forbindelse med tællingen i maj.”

Det skriver Danmarks Jægerforbund, der tror på, at der fremover atter vil blive indført jagt på den kortnæbbede gås i januar måned, da vinterjagt i Danmark anses som nødvendig for at holde bestanden på de ønskede 60.000 fugle, som endnu kun er jagtbare i Danmark og Norge.

De 11.000 gæs, der manglede i oversigten, har sandsynligvis gemt sig i områder, som er atypiske, skriver DJ, som understreger, at det er en konstant udfordring at finde gæssenes rastepladser, da fuglene hele tiden ændrer adfærd og trækmønstre.

Atter jagt i januar

Formand for vildtforvaltningsrådet Jan Eriksen er ikke afvisende overfor, at der atter vil blive indført jagt på den kortnæbbede gås i janaur måned.

– At vi er kommet i denne situation er rigtig ærgerlig, men samtidig vil jeg også udtrykke min glæde over, hvor hurtigt vi fra forskerne er blevet gjort opmærksom på de oversete gæs. Det er af afgørende vigtighed, at der kan være tillid til det datagrundlag, som beslutningerne om den fremtidige forvaltning tages på baggrund af. Jeg forventer, at de ændringer af optællingsmetoder, som vi er stillet i udsigt, vil forbedre beslutningsgrundlaget for Vildtforvaltningsrådet i vores rådgivning af ministeren. Og vokser populationen af kortnæbbede gæs, som berettiger til genindførelse af januar-jagten i 2017, vil dette blive Rådets anbefaling, konkluderer Jan Eriksen.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »