.600 Nitro Express er mere end blot en kaliber mellem .500 og .700. I mange år var den enerådende, som verdens absolut kraftigste kaliber

Af Peter Thisted

Kaliber .600 Nitro Express (15,7×93 mm) blev lanceret af  W. J. Jeffery & Co. tilbage i år 1900, og har således et pænt stykke over 100 år på bagsmækken.

.600 er absolut en magnum-kaliber, og den er udelukkende beregnet til brug i enkelt- og dobbelt-rifler.

Med et 58 gram (900 gr) projektil har den en mundingshastighed på 560 m/sek. Vælger man et 7,8 gram (110 gr) projektil, når man en mundingshastighed på 620 m/sek).

Da magnum kalibre som denne har det med at slå “lidt” tilbage med hensyn til rekyl, så laves riflerne sjældent under en vægt på 7 kilo.

Historien bag

.600 Nitro Express blev udviklet af den engelske våbenproducent W. J. Jeffery & Co. omkring 1900. Den første riffel var en dobbelt riffel med haner. Der blev fremstillet både dobbelt og enkeltløbet, med og uden ejector.

Indtil kaliber .700 Nitro Express kom på markedet i 1988, var .600 absolut den mest kraftfulde kaliber i verden.

Ud over W. J. Jeffery & Co. producerede Holland & Holland også .600 Nitro Express. Det er dog ikke en riffel som ligefrem er blevet masseproduceret. I 2009 opgjorde Holland & Holland, at der alt i alt var produceret 100 rifler i denne kaliber.

Anvendelse af riflen

En kaliber .600 er rent faktisk så kraftig, at den britiske hær i starten af 1916 indkøbte 62 rifler, som skulle anvendes mod tyskernes pansrede køretøjer. Og riflerne var da også ganske effektive, idet de var i stand til at gennembryde de tyske stålplader.

De engelske soldater fandt i øvrigt ret hurtigt ud af, at man ikke skulle ligge ned, når man affyrede en kanon som kaliber .600. Den første der gjorde det, brækkede kravebenet. Så herefter foregik al skydning med .600 stående eller knælende.

.600 Nitro Express blev sammen med .577 Nitro Express brugt som back-up af professionelle elefantjægere. Riflen var for tung til at blive båret en hel dag, så den blev som regel båret af en “riffel-bærer”. Riflen blev oftes kun anvendt, når et sikkert hjerte eller lungeskud ikke var muligt.

Altid rart med en backup

I løbet af sin karriere, havde den professionelle jæger “Pondoro” Taylor to eksemplarer af .600 Nitro Express dobbeltrifler. Den ene var tilpasset en 110 grains ladning, og den anden, som i øvrigt var en W. J. Jeffery & Co. dobbelt-riffel på omkring 8 kilo og 61 centimeter løb, var tilpasset en 100 grains ladning. Han skrev senere, at han var utrolig glad for denne kaliber, som han brugte som back-up for sin .400 Jeffery Nitro Express, med hvilken kan nedlagde mellem 60 og 70 elefanter.

Historisk set, så er det nærmeste, man kommer til et dansk bekendtskab med kaliber .600 Nitro Express, formentligt Karen Blixens mand – Bror von Blixen-Finecke, som ejede et eksemplar, da ægteparret var bosiddende i Afrika.

pt@netnatur.dk

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »