Der er stadig danske jægere, der rejser til Afrika med deres 6,5’er. Så spørgsmålet er: Hvad må man i grunden nedlægge med den lille svensker?

Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)

Reglerne er offentliggjort i “South African Government Gazette” No. 34326. De vigtigste punkter for danske riffeljægere lyder i uddrag:

4: Minimum kalibre for jagt med riffel på følgende vildt:

(a) 2,3 g (35 gr) kugle til jagt på – hårvildt op til og inkluderende størrelse som rock hyrax og alle gnavere og fjervildt-.

(b) 3,3 g (50 gr) kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som springbok og mountain reedbuck.

(c) 6,6 g (100 gr) kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som impala, vortesvin, blesbuck, common reedbuck samt nyala hun-.

(d) 8,4 g (130 gr) kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som black wildebeest, tsessebe, nyala tyr og hartebeest.

(e) 9,9 g (150 gr) kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som blue wildebeest, kudu, gemsbuck, sable, roan og leopard.

(f) 11 g (175 gr) kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som eland men ekskluderende løve og kaffer bøffel.

(g) 16,2 g (250 gr) kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som løve, kaffer bøffel, og giraf.

(h) 19,5 g (300 gr) kugle til jagt på – ovenstående samt hårvildt op til og inkluderende “tykhudet vildt” (elefant, næsehorn og flodhest).

Ved jagt på tykhudet vildt skal der anvendes kugler af typen fuldkappet (FMJ) eller monolithic solid.

Som man kan se, er flere af omregningerne mellem gram og grain ikke helt korrekte, men jeg har anført de refererede sydafrikanske tal.

Reglerne er simple ja, måske for simple, da de er uden krav om kinetisk energi og jeg gætter på, det vil blive ændret ved en senere revision.

Har fået det lettere

6,5’eren har, i størsteparten af Sydafrika, faktisk fået det meget lettere!

Ganske vist er de meget lemfældige regler for Orange Fristaten, Mpumalanga, Gauteng og Limpopo blevet strammet. For eksempel var det tidligere forbudt at nedlægge Kudu med den i North West, Eastern Cape og Western Cape, men her kan Kudu nu nedlægges med en kugle på minimum 150 grain, der svarer til 9,72 gram.

I den offentliggjorte tekst fra South Africa Gazette No. 34326 står der fejlagtigt 9,9 g (150 gr), men da der eksisterer meget få kugler på 9,9 gram (152,78 grain), må vi nok gå ud fra, det er én ud af desværre flere fejl i de offentliggjorte regler!

Men under alle omstændigheder må langt de fleste vildtarter nu nedlægges med den gamle favorit. Ja, selv leopard er denne kaliber tilladt til, da denne art er nævnt i gruppen med Kudu og ikke, hvor man vel skulle have forventet den, under “Dangerous Game”.

“No go” for eland

Der er dog én vildtart, den stadig ikke må bruges til og det er Eland. Tidligere kunne man skyde Eland i det der plejede at hedde Transvaal og Oranje-Vrijstaat med den lille svensker, men nu kræves der over hele landet en “11 gram (175 grain)” kugle. Ja her er der så endnu en fejl, hvor der nok skulle have stået 170 grain eller 11,34 gram.

Reglerne kan godt bære præg af et vist hastværk, mangel på eftertanke og konsultation med de lokale jagtorganisationer.

6,5x55 - Kaliberregler i SydafrikaHvis man for eksempel kikker på disse fire patroner, der fra venstre er en .416 Rigby med 29,2 gram SP kugle, en .30-06 Springfield med en 11,7 gram Winchester E-Tip kugle. Efter 10-kroners mønten ligger en 9×19 Parabellum +P+ med en 7,5 gram FMJ kugle og endelig en .22 WinMag med en 2,6 gram FMJ kugle.

Hvis man skal på krokodillejagt og har valget mellem lige netop disse fire patroner, ville de fleste nok vælge de to store patroner. Men grundet nogle finurligheder, mangler og udeladelser i reglerne, er det faktisk kun de to små patroner, der er legale!

Af en eller anden uforklarlig årsag er krokodillen overhovedet ikke nævnt som individuel art eller dyregruppe under kravene om kuglevægt. Men da den jo så afgjort hører til blandt “tykhuderne”, må kravet om fuldkappet ammunition jo også gælde den?

6,5x55 - Kaliberregler i Sydafrika

Ingen krav til kuglevægt

Men grundet denne udeladelse indeholder loven ingen specielle krav om kuglevægt til dette dyr, der typisk er op til 4 meter lang og vejer mellem 200 og 300 kilo.

Så indtil dette bliver rettet i bestemmelserne kan man uden risiko for retsforfølgelse forsøge at nedlægge en krokodille med en FMJ .22 WinMag.

Lad os håbe, dette punkt bliver rettet, inden én eller anden uansvarlig person forsøger at komme i rekordbøgerne.

Alt i alt må vi sige, at reglerne er venligt stemt overfor den gamle svensker og alle de kuduer, der over årene er blevet skudt med den i Eastern Cape, nu faktisk er blevet posthumt legaliseret!

LÆS MAGASIN KUN OM JAGTREJSER

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »