Længere jagttider medfører ikke større udbytte viser ny analyse af de seneste årtiers jagtudbytte. Danmarks Jægerforbund jubler og lufter samtidig et nyt abstrakt vildtforvaltningsbegreb, som får Lands Jagtforeningen til at rasle med sablerne …

Af Michael Sand (31. maj 2014)

Jægerne nedlægger hverken mere eller mindre vildt fordi jagttidene justeres i tid. Det viser ny analyse af landets jagtudbytte de seneste fem årtier.

Derfor er længden af jagttiden ikke særlig effektiv, når man ønsker at regulere en vildtarts størrelse i den ene eller anden retning.

Den nye analyse udført af seniorforsker Peter Sunde og seniorbiolog Tommy Asferg, , lægger op til en mere kreativ regulering af vildtbestandens størrelse end justering af jagttiderne.

Danmarks Jægerforbund har været hurtige ude med en kommentar til den nye rapport. En rapport, som de selv har været med til at bestille, eftersom rapportens modtager er Vildtforvaltningsrådet, som Danmarks Jægerbund er repræsenteret i. Allerede få timer efter nyheden var udgået fra Ritzau, varslede forbundet helt nye tanker og principper vedrørende forvaltning af de danske vildtbestande.

Tanker der fik morgenkaffen galt i halsen på flere, da de læste om de nye tanker, som i artiklen sivede ud fra forbundets hovedbestyrelse.

Med udgangspunkt i den nye analyse af jagttiderne lægger Danmarks Jægerforbund (DJ) nemlig op til en såkaldt adaptive forvaltning, som dog ikke uddybes.

– Vi har i Jægerforbundet stor fokus på den såkaldte adaptive forvaltning, som netop tager udgangspunkt i, hvor stort et udtag af bestandene i form af jagt, som bestandene kan klare,

udtaler formand for Danmarks Jægerforbund Claus Lind Christensen og fortsætter:

– Hvis vi arbejder på denne måde, også i forhold til fastsættelse af jagttiderne, vil vi bedre kunne bidrage til at “skrue” på antal nedlagt vildt og dermed også på indvirkningen på bestandenes størrelser, udtaler DJ formanden.

Hvad der helt konkret menes med såkaldt adaptive forvaltning står uklart i den korte artikel på forbundets hjemmeside.

Her på redaktionen måtte vi en tur omkring Google for at få styr på begrebet adaptive forvaltning og herunder bringes et link, som kan hjælpe til en bedre forståelse af det nye begreb i dansk jagtadministration. Desværre er begreb-forklaringen på engelsk.

LÆS ARTIKLEN HER OM ADAPTIVE MANAGEMENT

Den nystiftede Lands Jagtforening (LJF) har også udtrykt usikkerhed overfor principperne i den adaptive forvaltning og reagerede da også prompte på det nye begreb, som Danmarks Jægerforbund nu slår om sig med.

– Er “skruen som DJ vil skrue på” i virkeligheden startskuddet til en kvoteinddelt afskydning af de enkelte vildtarter ? Er det indførsel af kvoter og licenser, som vi her er vidne til,

spørger formand Tommy Sten Christensen.

– LJF er især bekymret ved administrationen af de principper, som Danmarks Jægerforbund ligger op til i den adaptive forvaltning.

– Skal afskydningstallene forhandles i Vildtforvaltningsrådet? Skal der være forhandling omkring afskydningsantal for hver enkelt vildtart og hvem skal i praksis forvalte en sådan afskydning,

spørger Tommy Sten Christensen fra LJF, som ser frem til en mere uddybende forklaring af Danmarks Jægerforbunds opgør med den traditionelle vildtforvaltning.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »