Agerhønen slog de øvrige nominerede i kategorien Danmarks nationale vildtart 

Af Redaktionen, d. 5. jan 2009

Hvilket vildtart skal være dansk jagts nationale vildtart? Hvilken vildtart markedsfører bedst dansk jagt og vildtforvaltning? Det spurgte vi Netnatur.dk brugerne om i september måned 2008. 

Afstemningen er nu afsluttet, og ikke mindre end 45,4% af de adspurgte mener,  at den lille buttede hønsefugl skal være Danmarks nationale vildtart. Dermed var der over dobbelt så mange brugere, der foretrak agerhønen frem for råvildtet.

Overraskende, da interessen for råvildt og ikke mindst bukkejagt, umiddelbart virker til at være langt større end jagten på markens vilde agerhøns.

Overraskende afgørelse

Alligevel var der ”kun” 21,7%, der stemte på, at råvildtet skulle være Danmarks nationale vildtart. Men det er ikke de mest svulmende koloner på vildtudbytte-statistikken, der har motiveret valget af national vildtart. Snare tværtimod! Hver gang der nedlægges tre stykke vildt i Danmark, er et af dem en fasan.

Fasanudbyttet er stigende og tegner sig i dag for en tredjedel af det samlede danske vildtudbytte. Alligevel finder kun 2,8% af de adspurgte, at fasanen skal repræsentere dansk jagt som national vildtart.

Udbyttet af agerhøns er derimod fortsat faldende. I forrige sæson blev der kun nedlagt 20.700 fugle og udbyttet er nede på et rekordlavt niveau. Den faldende tendens kan godt være udtryk for, at stadig flere jægere helt eller delvis undlader at jage agerhøns. DMU forskerne er i hvert fald usikre på om det lave udbytte afspejler en fortsat tilbagegang i bestanden.

Et er dog sikkert: Agerhønen står det danske jægerhjerte nært. Og hvis der er nogen vildtart, der har kendetegnet dansk jagt, er det da også agerhønen.

For få årtier siden kunne der nedlægges op i mod en halv million vilde agerhøns pr. sæson. I dag skydes der fem stykker råvildt, hver gang der nedlægges en agerhøne.

Skal man tolke på undersøgelsen, tyder det på, at danske jægere endnu ikke har opgivet jagten på vilde agerhøns i det åbne land.

En række tiltag tyder da også på, at mange fortsat tror på, at agerhønen og jagten på denne har en fremtid i det moderne landbrug.

Om undersøgelsen

Afstemningen var i perioden september til januar placeret direkte på forsiden af Netnatur.dk, der hver måned besøges cirka 100.000 gange.

Resultatet af undersøgelsen fordelte sig som følger:

Agerhønen : 45.4%

Fasanen : 2.8%

Gråanden : 2.9%

Grågåsen : 2.3%

Krondyret : 14.6%

Rådyret : 21.7%

Skovsneppen: 10.1%   

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »