Der dør nu så få personer som følge af vådeskud under jagt i Sverige, at forsker vurderer, at man næppe kan bringe antallet længere ned

Af Redaktionen, 18. september 2018

Antallet at personer, der omkommer som følge af vådeskud under jagt i Sverige, er nu så lavt, at det nærmer sig nulvision. Det skriver Svensk Jakt på bagrund af ny universitets undersøgelse.

Nulvison  bygger på en svensk virksomheds- eller organisationsfilosofi om at alle arbejdsulykker kan undgås, hvis man arbejder målrettet i alle led af organisationen.

Alligevel – og selv om alle gør, hvad de kan for at nå målet, – anerkendes det, at man  aldrig kan undgå, at der sker uheld.

I Sverige er man kommet så langt med antallet af dødsulykker som følge af vådeskud under jagt, at det næppe er realistisk at komme længere. Der vil altid forekomme ulykker, som ikke kan forebygges.

Tre dødsfald i gennemsnit

I gennemsnit dør tre mennesker som følge af vådeskud under jagt i Sverige hvert år. Det viser et studie gennemført af Mensura Junuzovic, som er ph.d.-studerende ved Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet.

Antallet skal ses i lyset af, at cirka en halv million mennesker deltager i jagt hvert år. Enten som jægere eller som klapare eller drivere under de populære elgjagter etc.

Også under jagt opleves der af og til farlige situationer, men når man aflæser den svenske statistik for dødsulykker som følge af vådeskud under jagt, er det så lavt at det nærmer sig et punkt, hvor det ikke kan bringes længere ned. I jagtsæsonen  2016/2017 blev der indløst 284. 413 jagttegn i Sverige

I sin afhandling har Mensura Junuzovic analyseret dødbringende vådeskud under jagt i perioden 1983-2012 og forskeren konstater i følge Svensk Jagt, at der især efter indførsel af obligatorisk jagtprøve i 1985 er sket et fald i antallet af dødsulykker.

Alle dødelige vådeskud under jagt fandt sted med lovlige, registrerede våben.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 143)

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »