Som navnet antyder, er dette en race, der kan karakteriseres som en fuldblods schweisshund. Den er eminent til sporarbejde

Af Redaktionen

Dette er en yderst arbejdskrævende hund, som trives bedst hos en aktiv jæger. Hos uerfarne hundeejere vil dens jagt- og sporinstinkt nemt komme til at volde problemer.

Den er meget hengiven over for sin familie, hvor den ofte knytter sig mest til en bestemt person. Racen kan forekomme noget reserveret over for fremmede.

Bayersk bjergschweisshund er absolut ikke egnet som udelukkende selskabshund.

Aktivitetsniveau

Når den arbejder, er den voldsomt engageret, udholdende og selvstændig – på grænsen til at være stædig.

Den færdes ubesværet i selv det vanskeligste terræn, holder som regel god kontakt til sin fører, men lader sig ikke så nemt kalde tilbage, hvis den er på sporet af vildt.

Specielle behov

Den skal have afløb for sin særlige aktivitetstrang og sine evner for at følge et spor. Den er smidig og muskuløs, og den har brug for fysisk motion og mentalt stimulerende beskæftigelse tillige med nær kontakt.

Pels og pleje

Pelsen er tæt, glat tilliggende, lidt ru og ikke særlig glansfuld med let underuld. Den yder god beskyttelse mod vejr og vind, og den kræver kun en jævnlig gennembørstning. Ørerne ligger tæt ind til hovedet og skal holdes omhyggeligt rene for at undgå infektioner.

Indlæring og håndtering i øvrigt

Racen er skabt til og har stort behov for sporarbejde af næsten enhver art. Til gengæld egner den sig ikke til andre former for hundesport.

Træn konsekvent, varieret og uden hårdhed. Tidlig socialisering med mennesker er nødvendigt.

Racens oprindelse

Schweisshundene har til opgave at finde og følge spor efter såret vildt, så dets lidelser hurtigt kan afsluttes.

De er uvurderlige hjælpere på jagt og bruges også til eftersøgning af trafikskadet vildt. De nedstammer fra urjagthunden bracken.

Oprindelig udtog man de mest sporsikre hunde fra koblet og lod dem søge, hvor andre støvere måtte give op.

Bayersk bjergschweisshund er en lettere og mere smidig udgave af hannoveransk schweisshund, som viste sig for tung under mere vanskelige forhold.

 

En Bayersk bjergschweisshund er ikke nogen god “begynderhund”, hvis man gerne vil igang med sporarbejde. Man skal huske, at selv om hunden har evnerne, så kræver god træning også, at føreren formår at træne hunden korrekt. 

Dimensioner

Hanner ligger højdemæssigt på 47 til 52 cm. Tæver lidt mindre,  44 til 48 cm. Vægten ligger mellem 22 og 27 kilo.

Farvevariationer

Alle toner af rød – fra dybrød til grågul eller hjortefarvet, flammet, brindlet eller med mørke hårspidser.

Oprindelsesland

Tyskland.

Internationalt racenavn

Bayerischer Gebirgsschweisshund.

FCI-gruppe

Gruppe 6 – Drivende jagthunde og schweisshunde 

Specialklub

 
Kilde: DKK

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »