Flot portræt af norske PH Finn Aagaard i “Aagaard’s African Adventures” fra Safari Press …

Af Henning Kørvel, d. 8. jan. 2008

Det fornemmes efter nogle få sider: Finn Aagaard var i særklasse. Overraskende er derfor ikke, at han var en højt respekteret PH – professionel jæger – i den årrække, han fra 1967-1977 guidede på storvildtsjagt i Kenya, indtil landet i 1976, angiveligt efter pres udefra drejede nøglen om for trofæjagt.

Herefter rykkede Finn Aagaard og hans bedre halvdel, Berit, teltpælene op og rejste til USA. Her blev Finn, født i 1932 af norske forældre i Kenya, der var kommet dertil i 1927 for at drive landbrug, jagtguide i Texas. Kort efter indledte han sideløbende med jagtguidningen en karriere som skribent. Og hans standpunkter om våben, riffelkalibre og Afrikajagt gjorde ham kendt og respekteret over store dele af kloden.

Alt dette berettes om i “Aagaard’s African Adventures”.

Første del af værket om den usædvanlige nordmand fokuserer på hans oplevelser som PH i Kenya, hvor han guidede et stort antal tilrejsende jægere på elefanttyr, løve, leopard, næsehorn, bøffeel og alskens antiloper.

Her er tale om en uforkortet udgave af hans oplevelser, som jagtlitteraturnørder fik smagsprøver på i 1991 i en forkortet version. Andel del er begået af Berit, som var datter af den første norske ambassadør i Kenya, og som Finn traf i 1966 og blev forlovet med under en mindeværdig elefantjagt. Hun kendte Finn bedre end nogen anden og har derfor kunnet tilføre værket en række informationer og jagtoplevelser, som ikke tidligere har været offentliggjort.

Materiale, han efterlod sig ved sin død af cancer i 2000, og som går tilbage til 1956. Med materialet under ét tegnes et smukt portræt af Berit’s afdøde gemal.

Vi følger ham gennem den blodige Mau Mau-opstand i Kenya. Vi får et usminket indtryk af, hvad det på den tid indebar at blive PH i Østafrika, vi bliver indviet i hans frieri til Berit på en elefantjagt, og vi følger ham i sporingen på elefanttyr og bøffel. Storvildt, der tændte Finn og nød hans beundring og respekt.

Finn beretter på en måde, så læseren uvægerligt føler, at han er ved at træde ud af bogen. De, der oplevede Finn på jagtens stier i Kenya, har også fået ham ind under huden. I sit arbejde med sin del af “Aagaard’s African Adventure”, interviewede Berit klienter 30 år efter, de var blevet guidet af Finn.

De fortæller uden omsvøb, hvordan de med stærkt voksende hjerterytme oplevede det, når han førte dem ind på skudhold af en god bøffeltyr, løve eller en voksen hanleopard. I de sidste fem årtier er der ikke udkommet værker, der på så mesterlig vis som her formidler jagtindtryk fra Afrika og indtrykket af vildtet og menneskene, sorte som hvide. Berit’s og Finn’s humoristiske måde at formidle på fængsler.

En sort tracker i Kenya fortalte engang Finn Aagaard, der stiftede firmaet Bateleur’s Safaris, som han drev sammen med to kompagnoner, at han ved parlamentsvalget agtede at stemme på den samme minister som sædvanlig. Adspurgt hvorfor, han dog ville stemme på en kendt uærlig – kriminel – person, svarede han:

– Hvis en ny minister vinder valget, så vil han starte forfra med at stjæle fra os alle sammen.

Læs selv dette og meget andet i det bedste eftermæle, nogen PH kan få, og Finn Aagaard får i nærværende værk. Aagaard, Finn & Berit (2007): “Aagaard’s African Adventures, 345 pp, photos, hardcover. 70 USD. Safari Press Inc., USA.

Køb den her: Safari Press Inc. 15621 Chemical Lane, Huntington Beach CA 92649 USA

Email: info@safaripress.com Website: www.safaripress.com

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »