Er det moralsk forkert at dræbe dyr og spise kød – eller afhænger det etiske spørgsmål af hvilken slags kød man spiser?

Af Michael Sand

Er det moralsk forkert at spise kød?

Det er et spørgsmål, som efter meget at dømme vil blive debatteret mere og mere i de kommende år. I Danmark er det f.eks. stiftet et veganerparti, som mener vi skal ændre vores syn på dyr, for at redde verden.

Debatten er både sort-hvid, men også fyldt med nuancer, hvis man holder hovedet koldt og prøver at forstå de tilsyneladende modsat rettede synspunker.

Der er ingen tvivl om, at menneskets udviklingshistorie er knyttet til en lang række former for indtag af animalske produkter fra fisk og skaldyr til fugle- og hjortevildt etc.

Men giver vores forhistorie os ret til at fortsætte historien? Eller er vi kommet så langt i vores udvikling, at vi bør lægge drab af dyr bag os og i stedet spise vegetabilske  produkter?

Eller … afhænger det hele af hvilke dyr vi dræber og spiser?

Kan jægere, som nedlægger og spiser fritlevnede dyr, hævde, at de lever et mere etisk rigtigt liv end de mange, der primært får deres mad fra supermarkerne, hvor man kun sjældent ved hvordan de “nedlagte” dyr har levet og hvordan de blev slagtet og efterfølgende behandlet?

Etik og moral handler om hvordan man bør opføre sig. Etik anvendes i reglen om nogle mere filosofiske og grundlæggende spørgsmål om ønskelig menneskelig adfærd. Moralsk opførsel er normalt anvendt om, hvad en given person eller en gruppe anser for sømmeligt og rigtigt for menneskelig handlen. 

 

Er debatten om for og imod kødspisning en endeløs diskussion, da også veganere må spise mad, der lever og gror, selv om det herfra ofte anerkendes, at dyr og planter dog kan gradures efter en slags værdiskala. Ikke alt liv er lige meget værd.

En ko har højere værdi end en græshopper etc.

Men er indtag af blod og plantesaft, ikke det samme?

Når alt kommer til alt er det måske bedst bare lade uenigheden hvile ved uenigheden – eller hvad mener du?

Se evt. nedenstående video og bliv klogere på hvor du står i debatten.

Bemærkes skal det, at kvinden til venstre er jæger …

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »