Bali var den første muslim, der blev professionel jæger i Kenya og han blev hurtig berømt for sine evner til at opspore mega elefanttyre. Det blev dog et bøffelangreb, som kostede ham livet

Tekst; Henning Kørvel

Han blev kaldt for Bali, og var den første muslim, der blev professionel jæger i Kenya og optaget i proffernes organisation for ellers kun hvide jægere. Han udviklede særlige evner til at opspore mega elefanttyre, og han skaffede ofte klienter tyre med stødtænder over 100 pounds pr. side. Det blev imidlertid et angreb af en bøffel, der kostede ham livet, før han ville være fyldt 44 år. Han var også rallykører og glad for cricket og whisky. Klienter elskede ham, fordi han var venlig og rar, og han huskes derfor stadigvæk.

Han kendtes slet og ret som Bali, men han fulde navn var Iqbal Mauladad (30. august 1926 – 17. februar 1970). Han var kendt som en munter og varmhjertet mand, og folk sagde om ham, at hans hjerte var lige så stort som ham selv, der var 1,85 meter høj og vejede 250 lispound (113,39 kg). Han var sorthåret og havde overskæg og sorte øjne.

Han var født i en rig og indflydelsesrig familie af kenyanske asiater. Hans far, Chaudry Mauladad, der var blevet millionær på en ingeniør- og entreprenørvirksomhed, ønskede, at sønnen fulgte hans eksempel, men Bali skulkede fra skolen og var ikke skåret for en forretningskarriere, og da han var 17 år gammel, begyndte han at gå på jagt.

Da han var 26 år, blev han professionel jæger og forlod familievirksomheden for at blive ansat i det legendariske safarifirma, Kerr og Downey, som var grundlagt i 1946. Hans ældre bror, Basheer var også professionel jæger.

Selv om Bali var muslim, blev han optaget i ”East African Professionel Hunters Association”, som normalt kun var for hvide jægere. Han var den første muslim, der blev medlem, og hans nærmeste kollega var en anden asiat, Ikram Hassan, hvis firma hed African Hunting Safaris. Iqbal Mauladad jagede navnlig elefanter sammen med Hassan i kystområderne i Kenya.

Bali levede det meste af sit liv i Kenyas bush, og han har jaget sammen med blandt andet ”Simba Mbili, der hed Abdul Hamid, men fik tilnavnet Simba Mbili, fordi han med et enkelt skud skød to løver på Mtido Nder omkring år 1900.

Jagt var ikke Balis eneste passion. Han var også glad for cricket, rally, jazz, god mad og god whisky, og hans hofmærke var Johny Walker Black Label.

Ikke tid til kvinder

Han kunne fortælle historier ”som en sømand”, og det var derfor aldrig kedeligt at sidde omkring lejrbålet med ham som underholder. Han kunne egenmægtigt drikke en hel flaske Johnny Walker Black Label i løbet af en enkelt nat, sove rusen ud og virke ædru næste morgen.

Iqbal Mauladad blev ret hurtigt en velanskrevet safariguide, og han guidede mange eksklusive personer, blandt andet kongen og dronningen af Nepal, guvernøren i Colorado, Teller Ammons, indiske maharajas, græske oligarker og etiopiske diplomater.

Med sine godt seks fod og 250 lispound, sorte hår og strittende overskæg gjorde han en god figur, som ofte tiltrak kvinder, men han havde ikke tid til dem.

Bali alias Iqbal Mauladad bag rattet I sin safaribil, der naturligvis bar hans navn på dørene.

Han medvirkede i det tekniske set-up, da Hollywood optog Bhowani Junktion i Lahore i 1958 med Stewart Granger og Ava Gardner i hovedrollerne.

Han var ivrig rallykører, og han og hans makker, John Lawrence, blev i 1961 nummer fire i Safari Rally, hvor de kørte 5.000 kilometer i en Humber Super Snipe.

Han guidede sine klienter til toptrofæer af elefanter, løver, leoparder, bøfler og andre afrikanske vildtarter. Amerikanske aviser beskrev ham ofte som en af de største elefantjægere i Afrika gennem tiderne, fordi hans klienter tit fik stødtænder på 100 pounds pr. stødtand.

Hans rekord var to stødtænder, der vejede 152 og 150 lispound (68,94 og 68,03 kg), og i 1967 blev han tildelt Shaw & Hunter-prisen for 4. oktober 1966 at have ført den amerikanske jæger, Donald Harris, til det fineste jagttrofæ af en oribi med horn på 7 inches, der lige akkurat slog den hidtidige verdensrekord på 6 ¼ inch.

Bali skaffede klienter den ene store elefanttyr efter den anden, og amerikanske aviser mente, at han var den største elefantjæger i Afrika nogen sinde.

Hans jagtresultater gjorde ham legendarisk. Han flygtede engang mirakuløst fra en flok vrede elefanter i Uganda, men blev til gengæld maltrakteret af en leopard, hvilket kostede ham 20 dage på hospitalet.

En nat i 1960-erne henvendte han sig sammen med nogle gæster til sit stamhotel i Nairobi. Portieren afviste ham:

”Beklager, vi har lukket”.

Bali krævede at komme til at tale med direktøren.

”Jeg giver dig kunder for 4.000 GBP om året. Mine venner er sultne”, sagde han, og så blev hotellet åbnet for ham og hans gæster.

Fatal skade på leveren

I 1970 blev han angrebet af en bøffel i Kibwezi, der påførte ham alvorlige skader på leveren. På Nairobi Aga Khan Hospital forsøgte lægerne at redde hans liv, men den fantastiske Bali var færdig. Hans lever var bristet, og han døde i løbet af natten til den 17. februar.

Med sit fortryllende smil på læben blev han stedt til hvile på den muslimske kirkegård. Hans båre var dekoreret med snesevis af eksotiske kranse fra amerikanske millionærer som Bill Ryan, hans arbejdsgiver, Kerr & Downey og afrikanske kolleger i Game Hunters og Safari Workers Union.

Europæere, asiater, afrikanere, hinduer, muslimer og sikher defilerede fordi hans båre i tavs hyldest, før han blev stedt til hvile til recitationer fra Koranen.

Bali og hans klient poserer her med en nedlagt bøffel, der ikke hører til de mindste af slagsen.

Hans kollega i Kerr & Downey, Robin Hurt, følte, at han var heldig, fordi han som ung jæger kom til at guide på safarier sammen med Bali.

”Jeg lærte meget af ham. Han var meget venlig over for mig og delte villigt ud af sin viden om jagt. Han var ekspert i elefanter og havde en næse ”second to none”, når det kom til instinkt. Bali vidste, hvor man skulle være på det rigtige tidspunkt og sted. Hans succes på store elefanttyre var fænomenal, og hans nærmeste rivaler var Bob Foster og Andrew Holmberg”.

”Bali havde stor kærlighed til de dyr, som han jagede, og især elefant. Han ville vende sig i sin grav, hvis han vidste, at hans elskede jumbos som helhed bliver jaget hensynsløst i Afrika i dag”, mener Hurt.

Bali var desuden en fortræffelig naturfotograf.

Han fortæller også, at Bali engang var sammen med sin rallykører, John Lawrence og andre PH-ere fra Kerr & Downey, da Bali af en fremmed blev spurgt, hvordan det lykkes for ham at opspore store elefanttyre?

”Meget simpelt. Gå på en tur på markedet, fyld din bil med bananer og kør ud i bushen. Hæng bananerne op i baobabtræer. Kom tilbage næste dag, og hvis du kan finde de samme træer, finder du utvivlsomt også en stor jumbo, som venter på dig”, sagde han med sit fortryllende smil på læben.

Bali var kendt for, at han kunne drikke en flaske whisky i løbet af en nat og virke ædru den følgende morgen. Han kørte safari rally i en Humber Super Snipe som denne, og han skaffede en klient dette sorte næsehorn, der antagelig er en hun, for hunnens horn er længere og tyndere end hannens. Han ses nederst med to store elefanttyre, der plus/minus givetvis har 100 pounds elfenben i hver stødtand.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »