Bør 9 ud af 10 elefanter nedlægges i Kruger?

Omkring 9 ud af 10 elefanter bør aflives med automatvåben, hvis det står til  PH’er, som hævder, at bestanden i Sydafrikas største nationalpark er blevet for stor

Af Redaktionen

Sydafrikanske Kruger Nationalpark – et hegnet område på størrelse med Jylland – har nu så mange elefanter, at flere mener bestanden skal reguleres voldsomt.

I modsat fald kan det risikere at påføre områdets flora og fauna uoprettelig skade.

Årsagen til den frygtede miljø-katestrofe bunder i, at elefanterne ikke som tidligere kan vandre frit efter føde og vand. De må holde sig inden for parkens hegn og det slider på miljøet i en sådan grad at flere – herunder den professionelle jægere Ron Thomson, mener, at bestanden meget snart skal bringes i harmoni med parkens omgivelser.

For lidt og for mange

Thomson er ikke mindst i jægerkredse en kendt skikkelse og hans udtalelser har skabt international opmærksomhed.

National Geographic bringer i udsendt pressemeddelelse fokus på den ifølge Thomson alt for store elefantbestand i Kruger.

En problemstilling som er lidt af et paradoks al den stund, at elefantbestanden i andre dele af Afrika udsættes for så voldsom illegal efterstræbelse, at flere nationale bestande falder dramatisk i antal.

Tanzania, som rummer verdens måske største elefantbestand, menes på ganske få år at have mistet, hvad der svarer til tre ud af fire elefanter i de vigtigste beskyttede vildtområde.

Voldsomt CV

At andre lande står med helt andre problemstillinger får dog ikke Ron Thomson til at lukke øjnene for, at Sydafrikas største nationalpark lider under den store elefantbestand.

Det er ikke første gang at Ron Thomson involverer sig i debatten om regulering af vildt og han har tidligere stået i spidsen for regulerings-kampagner andre steder i Afrika. Hans CV tæller ifølge Africa Geographic nedlæggelsen af cirka 5.000 elefanter, 800 bøffel, 50-60 løver (herunder seks man-eaters), 30-40 leoparder og 50 flodheste etc.

En af de arter, som kan komme til at lide under en ukontroleret bestand af elefanter i Kruger Nationalpark, er næsehornet.

Thomsen påpeger, at en forsættelse af den nuværende forvaltningsplan for Kruger Nationalpark vil føre til massedød blandt især unge elefanter, som vil mangle tilstrækkelig føde i de naturlige tørkeperioder, der rammer området.

Det er ifølge den professionelle jæger langt mindre grusomt at udrydde mindre grupper af elefanter med rifler end det er at lade dem dø ”naturligt”.

Udrydder hele flokke

Thomson garanterer, at han med et specialuddannet team på tre, fire mand – udrustet med automatvåben kan aflive 30-50 elefanter på under et minut.

Fjernelse af hele grupper, fremfor selektivt at nedlægge evt. svage dyr i flokken, er almindelig praksis, når elefantbestanden skal reguleres. Dermed efterlades der ikke overlevende, som kan sprede mistillid til mennesker herunder de mange turister, som hver år besøger parken.

Reducering på næsten 90%

Alt i alt hævder Thomson, at bestanden af elefanter i Kruger skal ned på ca 2.500 og eftersom der p.t. er en estimeret bestand på ca 20.000, betyder det, at næsten ni ud af ti elefanter (87, 5%) skal fjernes fra parken, hvis det altså står til Ron Thomson.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »