Ved hjælp af millioner, tjent på international jagt, vil afrikansk lokalsamfund iværksætte en række helt nye vildt- og socialvenlige tiltag

Af Redaktionen

To store jagtområder i Chobe-distrikt i Botswana har besluttet at forbedre dyrelivets levesteder og samtidig udvikle lokalsamfundet ved hjælp af de knap 13 US millioner, de har tjent på international jagt i denne sæson.

I al sin enkelthed vil områderne omdanne dele af deres nuværende jordbesiddelser til dyrevenlige områder, til gavn for bl.a. storvildtjagt og andre former for turisme.

Det oplyser flere internationale medier, der med udgangspunkt i eksemplerne, har valgt at vise, hvordan jagtindtægter i væsentlig grad kan understøtte bevarelse af dyrelivet og dets levesteder.

– Vi har endnu ikke en færdigstrikket plan for forvaltning af arealerne, og den første ting vi går i gang med er at omdefinere anvendelsen af vores områder så dyreliv og dets bevarelse placeres øverst på ​prioritets​listen.

Det oplyser den lokale leder Rebecca Banika fra Paleka Community.

Herfra lyder der, at der bliver tale om hidtil usete tiltag, som med jagtindtægter og involverering af lokalsamfundet, vil omregulere landområder til gavn for bevarelse og socioøkonomisk udvikling.

De to nævnte områder, støder op til den ikoniske Chobe National Park, som hævdes at huse verdens største elefantbestand i en enkelt nationalpark. Takket være lokalsamfundets vildtbetjente i parkens randområder, hvor der nu igen drives jagt, er det vanskeligt for krybskytter at operere. Det forklarer Banika, som i planerne, der skal udarbejdes for områdets fremtid, vil tage højde for alternative indtægter, hvis jagt igen blive vanskeliggjort eller helt forbudt 

 

Under indflydelse af vestlige dyrerettighedsgrupper forbød Botswanas tidligere præsident Ian Khama international jagt i perioden 2014-2019.

Forbuddet medførte, at incitamentet til den lokale forvaltning blev reduceret eller helt forsvandt, da der ikke længere var indtægter forbundet med f.eks. elefanter, bøfler og løver.

Vildtet blev ofte udsat for såkaldt hævndrab, når de ødelagde marker eller dræbte husdyr og i mere sjældne tilfælde dræbte de mennekser, der forsøgte at jage dem bort.

Jagtforbuddet blev af mange opfattet som en katestrofe for både vildtet og lokalmiljøet.

Det tidligere forbud er dog ikke glemt og det gør, at flere områder, som går med lignende ideer, virker tøvende, da de ikke ved om den vildtvenlige kurs også er økonomisk bæredygtig på den lange bane, da flere lande stadig forbyder import af horn, skind og andre former for trofæer og mindegenstande fra lovligt nedlagte dyr.

Den nuværende præsident Mogkweetsi Masisi har dog forsikret, at den lokal forankrede jagtstrategi vil leve og udvikle sig i hans regeringstid.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »