En Breton er en tilpasningsvenlig jagthund og absolut en fuglehund med et stort “F”

Af Redaktionen

Næst efter fugle er mennesker nok det, som er mest det interessante for en breton. Bliver dens behov tilgodeset, tilpasser den sig fermt ethvert miljø.

Breton er generelt blid, omgængelig og mentalt i balance, men den er også meget energisk. Den er en god familiehund hos den aktive familie og den er velegnet til mange former for jagt og hundesport.

Breton er en alsidig jagthund, egnet til al slags vildt og terræn. Dens jagtegenskaber spænder fra bredt og stort søg over vedholdende stand til sikker og passioneret apportering.

Det er en selvstændigt arbejdende hund, men den er samtidig lydhør for anvisninger og en veldresseret breton holder således god kontakt med sin fører.

Breton arkivfoto netnatur

En vedholdende stand er én af Breton’s adelsmærker.

Stort behov for aktivitet

Den mindste af de stående hønsehunde er en ægte jagthund med stort behov for motion og beskæftigelse. Den skal have rig mulighed for at bevæge sig frit, apportere og have nærkontakt.

Pels og pleje

Pelsen er fin i strukturen, men ikke silkeagtig. Den er fladt tilliggende eller let bølget, men aldrig krøllet. Den beskytter ret godt, og hunden er ikke kuldskær.

Pelsplejen er ubetydelig, en jævnlig gennembørstning er tilstrækkelig til at fjerne snavs og løse hår.

God indlæringsevne

Den er tidligt udviklet og har gode anlæg for træning. Den er opmærksom og positiv over for indlæring, og opdragelsen volder sjældent de store problemer.

En breton er følsom over for hård behandling, så vær ekstra venlig og beløn den hurtigt og varieret.

Racens oprindelse

Breton tilhørere en af de ældre jagthunderacer. 

En romer beretter allerede omkring år 150 f.v.t. om de bretonlignende hunde med veludviklet lugtesans, og de ældste afbildninger er fra 1600-tallet.

Racens seneste udvikling fandt sted i Pontou i det centrale Bretagne midt i 1800-tallet, og den er i dag Frankrigs mest populære stående jagthund.

I 1930’erne blev en del hunde eksporteret til USA, hvor racen i dag er den mest udbredte stående jagthund. Hvalpene fødes ofte stumphalede, og må i Danmark halekuperes.

Højde

Hanner 48 til 52 centimeter. Tæver er mellem 46 og 51 centimeter.

Vægt

13 til 15 kilo.

Farvevarianter

Hvid og orange, hvid og sort, hvid og brun, broget eller skimlet (såkaldt roan).

Oprindelsesland

Frankrig.

Internationalt racenavn

Epagneul Breton.

FCI gruppe

Gruppe 7 – Stående jagthunde

Specialklub

Dansk Breton Klub

Kilde: DKK

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »