Efter regn, kommer bukken! Der er nedskrivningen af et gammelt mundheld overleveret fra generation til generation, men jagt og skudsikre regler er ofte hinandens modsætninger

Af Michael Sand

Efter regn kommer bukken ud af skoven. Det er en overlevet jagtregel, der er gået i arv fra generation til generation.

Og rigtigt er det, at der i tiden lige efter kraftige byger, ofte ses ekstra meget råvildt i skovbrynene. Dyrene vil ikke stå i skoven, mens den drypper af og foretrækker derfor at komme ud i solen og vinden for at få pelsen tørret.

Har man mulighed for at komme ud i opholdsvejr, kan det derfor være en rigtig god investering. Men når sommerbygerne ruller over landet, kan der være tale om et kort vindue. Inden man når frem til terrænet, kan den næste byge overtage scenen og sende råvildtet tilbage til hvorfra det kom.

Sommerbygerne har desuden indflydelse på råvildtets døgnrytme.

Langt de fleste bukejægere stiller jagten ind efter solens opgang og solens nedgang. Det er her de fleste dyr spottes og det er også i gryet og i skumringen de fleste bukke nedlægges.

Men når det regner, udnytter råvildtet opholdsvejret og har bukken netop fyldt maven, går den ikke nødvendigvis ud på mark, eng og lysning for at finde føde fordi solen er ved at gå ned eller stå op.

Måske viser den sig først hen på natten eller langt op ad formiddagen.

Vedvarende regn har dog en anden påvirkning på råvildt. Det syntes ikke i samme omfang af genere dyrene. I hvert fald er det mere almindeligt at spotte dyr fremme i skovbrynene på de dage, hvor regnede måske mere siler end styrter ned.

Dyrene skal jo have mad og kan ikke vente flere dage på, at det igen klarer op.

Faktisk er der en tendens til, at dagsregn gør dyrene mindre sky. De forveksler det måske med gryet og skumringen og finder en form for tryghed under den svage sigtbarhed.

Som bukkejæger kan man derfor med fordel udnytte regnen. Dels ved at rette sig ind efter bygerne og det opholdsvejr, der følger efter. Og dels ved at tage ud på jagt op de dage, hvor stille dagregn slører horisonterne og får altid til at virke dugfriskt.

Hvorvidt man ønsker at udnytte sin mere eller mindre selvbestemte bukke-kvote på en regnvejrsbuk er naturligvis en anden sag. Det må være op til den enkelte at vurdere, hvad der giver den bedte og mest minderige jagtoplevelse.

Men regnvejr kan faktisk – under de rigtige omstændigheder – være rigtig godt jagtvejr, når det gælder jagt på sommerbukke.

Bukken kommer altså ikke kun frem efter regn. Den kan også komme før og under …

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »