Kun yderst sjældent får en bukkejæger brug for et fangstskud og hvorfor det er tilfældet, kan man læse mere om i denne artikel fra Netnaturs bukkeleksikon

Af Redaktionen

Artiklen herunder indgår i en a, b, c og d serie, som henvender sig til nye såvel som mere erfarne bukkejægere. Serien hedder Bukkeleksikon og virker som opslagsværk til afklaring af begreber, som dukker op, når man læser og snakker om råvildt og jagt på råbukke.  

Bukkejagt er kendetegnet ved sikker skydning. Et skud, et dyr. Langt de fleste skud er øjeblikkelig dræbende og en påskudt buk forender oftest i skuddet eller få sekunder herefter.

Alligevel kan det ske, at der bliver behov for et ekstra skud, da man ikke var heldig med sit første og da skuddet ikke sad, hvor det var tiltænkt.

Den slags skud betegnes i reglen som opfølgningsskud og kan være mere eller mindre velbegrundede. Behovet for et opfølgningsskud kan nemlig også bunde i jægerens usikkerhed og ud fra devisen ”better safe than sorry”. Altså heller et ekstra skud for en sikkerhedsskyld, hvis man føler sig usikker på det første.

Et opfølgningsskud er altså anderledes end et fangstskud, hvis man skal tage jagtlitteraturen helt bogstaveligt.

Fangstskud er betegnelsen for det skud man afgiver, når man er fremme ved det påskudte dyr og konstaterer, at det endnu ikke er forendt.

Hvorvidt man vælger at skyde igen eller stikke dyret med en kniv, vil afhænge af situationen.

Læs også: BUKKELEKSIKON: FANGSTHUL

Hvis der er risiko for, at bukken er i stand til at rejse sig, bør man naturligvis overveje at skyde dyret en ekstra gang. Evt. på halsen, da man derved dræber dyret øjeblikkeligt, samtidig med at kødødelæggelsen er minimal.

Fangstskud under bukkejagt er noget man meget sjældent får brug for. Dels er jagten kendetegnet ved rolig og kontrolleret skudafgivelse. Oftest med fast anlæg, hvilket som nævnt gør, at langt de fleste skud betegnes som øjeblikkelig dræbende.  

Dertil vil det i reglen være en tilkaldt schweisshundefører, der går frem mod det dyr, man har anskudt.

Faktisk er det kun i de tilfælde hvor jægeren føler sig sikker på, at dyret er forendt, men alligevel bliver overrasket over det modsatte og derfor afgiver et fangstskud.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »