Hvad er en kastebuk og hvad er jægernes holdning til jagt på bukke, der har kastet? 

Af Redaktionen

Artiklen herunder indgår i en a, b, c og d serie, som henvender sig til nye såvel som mere erfarne bukkejægere. Serien hedder Bukkeleksikon og virker som opslagværk til afklaring af begreber, som dukker op, når man læser og snakker om jagt på råbukke.  

Sidst på jagtsæsonen kaster råbukken sin opsats. Den kaldes i perioden herefter for en kastebuk – eller en kullet buk. 

I dagene efter at bukke har smidt sine horn, vil der blot være et par blodrøde pletter, hvor der før sad to stænger.

Men bukkens benævnelse som kastebuk er kortvarig. Allerede umiddelbart efter tabet, begynder en ny opsats at vokse frem. Den nye opsats er beklædt med bast og bukken vil alt imens opsatsen vokser kaldes for en bastbuk. Opsatsen fejer bukken fri for bast hen på foråret, hvorefter bukken betegnes som fejet. 

De fleste danske jægere afholder sig fra at skyde vintersæsonens bastbukke såvel som de forsøger at undgå nedlæggelse af kastebukke, da man foretrækker jagt på bukke med opsats. Navnlig foråret, hvor råbukken må jages fra medio maj til medio juli.

I begyndelsen af efterårssæsonen, der indledes første oktober, er det ligeledes populært, at drive jagt på opsatsbærende bukke – f.eks. med riffel eller bue.

Under efterårets selvskabsjagter med hagl og kugle falder der også bukke med opsats og tilmed enkelte bukke, der har kastet opsatsen.

Driv- og trykjagter er ofte kendetegnet ved, at dyrene kommer frem mod skytterne i mere eller mindre høj fart. Derfor sker det at der ved fejl nedlægges kastebukke da skytten antog bukken for at være et lam eller et hundyr.

Den overhængende risiko for, at der tages fejl gør, at de fleste jagtparoler kun indeholder en opfordring til, at der ikke nedlægges kastebukke.

Vælger jagtlederen en strammere kurs – evt. med bøde eller andre sanktioner ved nedlægelse af kastebukke eller bastbukke – kan det betyde, at man ikke kommer i mål med den afskydning, man har sat sig for, da jægerne ganske enkelt ikke tør skyde af frygt for at tage fejl.

Som så meget andet er holdningen til jagt på kastebukke derfor en balancegang. Råvildtbestanden lider dog ikke under, at de bukke, der nedlægges, er uden horn.

Så selv om den mere trofæglade jæger naturligvis begræder synet af en stor hornløs råbuk på paraden, er det forvaltningsmæssigt næppe et problem, at nogle af de bukke, der nedlægges, er kastebukke – eller bastbukke, som er ved at sætte ny opsats op.   

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »