Trofæjagten på bjørne i store dele af British Columbia er endnu engang under kraftig pres fra diverse miljø og dyrevelfærds organisationer.

Inden for den seneste uge har den Canadiske dagspresse været travlt optaget af et fremstød for at få stoppet al trofæjagt på bjørne. Kravet er fremsat af en koalition af diverse miljø- og dyrevelfærds organisationer med støttet fra grupperinger af lokale indianerstammers religiøse ledere. Og denne gang er det ikke kun Grizzly bjørnen man kræver beskyttet, men også sortbjørnen grundet dens direkte slægtskab med den allerede fredede underart Kermode, der er kendt som ”ånde bjørnen”. Kravet om jagtforbud drejer sig om hele Great Bear Rainforest, et område på godt 64.000 kvadratkilometer svarende til halvanden gange Danmarks størrelse.

Området, der er hjemsted for en stor variation af vildt som Grizzly- og sortbjørne, puma/cougar, black-tail, ulv og mountain goat, strækker sig fra Vancouver øen og op til grænsen til Alaska med en udstrækning på omkring 400x160kilometer. Bjørnene i British Columbia, har i en årrække været et heftigt diskussionsemne mellem dyrevelfærdsgrupperinger og jægere. Således var der i en kort periode i 2001 totalfredning af Grizzly bjørnen, men et regeringsskiftet ændrede dette.

På nuværende tidspunkt er der ifølge Miljøministeren Berry Penner allerede jagtforbud i et område på 19000 kvadratkilometer og inden første juni 2009 vil yderlige 4700 blive lukket for Grizzly jagt og 1700 for jagt på sortbjørn.   At sortbjørnen, hvoraf der findes en stor jagtbar bestand, denne gang også er kommet i farezonen, skyldes en bizar religiøs drejning.

Kermode bjørnen, der er en underart af netop sortbjørnen, tillægges åndelige kræfter af de lokale indianer stammer og er allerede fredet, men det menes at visse af sortbjørnene bærer generne til netop denne mutation.

Religiøse ledere blandt indianerne har derfor lidt usædvanligt vendt sig mod jagt og støtter fredningskravene. Men gamle konflikter kan skimtes i baggrunden når Kitasoo-Xaixai høvdingen Percy Starr fastslår:  -”Vi har i mange år sikret os, at vores landområde er beskyttet og så ser vi, at jægere bare kan komme her for at udøve deres sport”- Andre høvdinge som Guujaaw fra Haida-stammen har sluttet sig til protesterne.   

Kermode bjørnen er kendt bland indianerne i British Columbia som ”Åndebjørnen” grundet dens cremefarvede pels. På det lokale Tsimshian sprog hedder den  -moskgm’ol”, hvilket betyder hvid bjørn, men den er hverken en albino eller isbjørn, men en speciel underart af sortbjørnen.

Situationen med ønsket/kravet om fredning af Grizzly bjørnen i British Columbia drejer pudsigt nok tankerne hen på lignende tiltag i lille Danmark. Det officielle tal af nedlagte Grizzly bjørne i 2007 var 430stk.

Men ifølge miljøministeriet er den totale bestand i BC på 17.000! En afsluttende pudsighed; Da delstaten British Columbia i 1906 skulle have et våbenskjold fandt man åbenbart ikke områdets bjørne for særlig væsentlige, så mod nuværende forventning holdes skjoldet ikke af et par bjørne, men af en black-tail og en mountain goat.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »