I et verdens fattigste lande plaget af korruption og et utal af konflikter forsøger et ambitiøst bevarelsesprojekt at sikre en af Afrikas mest upåvirkede naturområder …

Af Michael Sand

I Afrikas hjerte, i Den Centralafrikanske Republik (CAR), finder man et af kontinentets mest upåvirkede naturområder. Her kan man stadig flyve i timer over uberørte skov- og savanområder uden at se landbrugsjord eller by- og vejnet under sig. Ja faktisk uden at se tegn på permanente bosættelser overhovedet.

I dette ca. 80.000 kvadratkilometer tyndt befolkede savane og regnskovsområde finder man Chinko Projektet. Et projekt, der har til formål at være på forkant med den udvikling, som før eller siden vil ramme denne unikke afkrog af Afrika. Krybskytteri og andre former for ikke bæredygtig udnyttelse af naturværdierne er allerede et problem i store dele af CAR.

Initiativtagerne bag projektet tror dog på udbytterig sameksistens, hvor naturens ressourcer kan forvaltet til gavn for både befolkningen og områdets enestående økosystem.

Midlet hedder økoturisme og et 17.600 kvadratkilometer stort område grænsende til Zemongo Nature Reserve, har man siden 2007 vist landets politikere, at der kan være både penge og fremtid i landets unikke dyreliv. Det har ført til, at man i samarbejde med den centralafrikanske regering er klar til at lancere en langsigtet forvaltningsplan for hele området.

I Chinko Projektet har man allerede etableret ikke mindre end 3.000 km skovveje. Den veludbyggede infrastruktur i området gør det muligt for videnskabmænd og – kvinder samt ikke mindst jagt- og fototurister at trænge ud i alle afkroge af området,

hvor man – med lidt held – kan se arter som Bongo, Giant forrest hog, eller Lord Derby Eland etc. Arter som man ikke ser på en safari det sydlige eller østlige Afrika etc.

Ud over en række andre hjemmehørende arter kan man tillige være heldig at se chimpanser ligesom skovelefanter i regntiden hjemsøger området, hvor Chinko- og MBARI floderne løber sammen.

Antallet af de sky skovelefanter er dog gået stærkt tilbage på grund af et omfattende krybskytteri i elefanternes mere permanente opholdsområder.

Men også jagten på vildtkød,(Buch meat) samt ulovlig og ukontrolleret jagt på skind og trofæer er et voksende problem i hele Den Centralafrikanske Republik, som endnu ikke har fået øjnene op for de indtægtsmuligheder, som der findes i velorganiseret økoturisme.

Krybskytteri og ulovlig træhugst er oftest eneste mulighed for overlevelse for de mange mennesker, der på grund af væbnede politiske uroligheder tvinges bort fra deres traditionelle erhverv som fiskere eller kvægbønder etc.

Man kan læse mere om Chinko-projektet på hjemmesiden

 MG 4197

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »