Dalmatiner er en gammel race, som gennem tiden som brugshund har været anvendt til mange formål, blandt andet også til jagthund, hvad mange måske ikke ved

Af Redaktionen

En livlig, selvstændig og aktiv hund, der elsker at bevæge sig og bruge sin næse, men den er også mageligt anlagt.

Det er tale om en intelligent hund, der forstår at udnytte det til egen vinding (ikke ejerens). Den gør relativt sjældent, men fortæller tydeligt, hvis der kommer ubudne gæster.

Ofte smiler den imødekommende til fremmede, hvilket fejlagtigt kan opfattes som aggressivitet.

Behov

Den elsker at løbe, også lange distancer. Når den unge hund er fri, løber den gerne langt omkring, men ved hele tiden, hvor ejeren er.

Hunden deltager gerne i alle familiens aktiviteter, hvis de er tilpas afvekslende, og så behøver den ikke megen motion. Den skal have daglige gåture og opgaver med mentale udfordringer.

Pels og pleje

Den korte, hårde og glat tilliggende pels er tæt og glansfuld. Pelsen er “selvrensende” og kræver som sådan ingen pleje.

Dalmatiner fælder jævnt hele året, så en daglig børstning eller aftørring med et fugtigt vaskeskind fjerner mange af de løse hår, der sætter sig på tøj, møbler og tæpper, hvor de grundet farven meget tydeligt kan ses.

Indlæring

Dalmatineren er en lærenem og selvstændig hund. Den vil gerne lære nyt. Når det så til gengæld er lært, finder den detikke helt så interessant mere. Derfor bør træningen være meget varieret, ikke for langvarig og med god positiv motivation.

Dalmatineren er ofte stædig, så forsøg på indlæring med tvang har ofte en virkning helt modsat den ønskede.

Dalmatiner

I dag fungerer dalmatineren først og fremmest som en fremragende familiehund, men racen har stadigt sit jagtinstinkt i behold.

Historien bag racen

Racen har navn efter provinsen Dalmatien på Adriaterhavskysten i det tidligere Jugoslavien, men dens oprindelse er uklar og bygger alene på formodninger.

Sigøjnere kan have bragt den med fra Indien til Middelhavsområdet, hvor den har været kendt i hvert fald fra 1300-tallet.

I 1800-tallet var den populær blandt kuske. Den fulgte vognene, banede vej og advarede mod landevejsrøvere.

Dalmatinere har haft mange andre opgaver, fra jagthund, grænsevagthund, kurerhund, redningshund og og trækhund blandt andet for hundeslæder.

Man mener, at racen blev introduceret til Danmark i 1800-tallet.

I dag fungerer dalmatineren først og fremmest som en fremragende familiehund, men racen har stadigt sit jagtinstinkt i behold, og den har desuden en fremragende næse, som kan bruges til sporarbejde.

Dimensioner

Hanner mellem 56 og 62 centimeter. Tæver lidt mindre, 54 til 60 centimeter. Vægtmæssigt mellem 24 og 35 kilo.

Farver

Helt hvid med sorte eller brune, veldefinerede, runde pletter.

Oprindelsesland

Kroatien.

Internationalt racenavn

Dalmatinac.

FCI-gruppe

Gruppe 6 – Drivende jagthunde og schweisshunde

Specialklub

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »