Danmarksrekorden i bukkeopsatser er fra 1996 og den holder endnu skansen, som landets stærkeste opsats

Af Henning Kørvel 1. juni 2011

Danmarksrekorden i bukkeopsatser, der tegnes af Peter Zobel, holder skansen som den stærkeste hovedprydelse fra en buk, nedlagt i Danmark. Før denne opsats tog teten fra en opsats fra 1994, havde en bukkeopsats fra Østjylland været Danmarksrekord i 39 år

Rekorder i trofæverdenen har det – af indlysende grunde – med at holde længe, eftersom trofæer skal være ekstremt stærke for at slå allerede eksisterende trofæer, indgangeret på trofælister og i trofærekordbøger, hvoraf de ubetinget berømteste og mest skattede er Rowland Ward’s ”Records Of Big Game” og rekordbogen fra Safari Club International – SCI – af pinden.

Eksemplerne herpå er talrige. Men hvis vi nu vælger at fokusere på bukkeopsatser, så kan det konstateres, at endnu ingen bukkeopsats har vippet den eksisterende verdensrekord på 246,9 point fra Widtsköfle Gods i Sydsverige fra 1982 af pinden, siden den i 1983 officielt blev udråbt til ny verdensrekord efter den ungarske bukkeopsats fra Matronvásár på 228,68 point, som havde været indehaver af titlen siden 1965.

Kandidater nok

Kandidater har det dog ikke skortet på, men en bukkeopsats fra Sydengland der ellers var opmålt til en højere pointssum end den svenske verdensrekord, blev imidlertid underkendt af CIC’s Trofækommission på grund af unaturlig tyk og tung kranieskal, unaturlige kraftige rosenstokke og stængernes unaturlige sværhed nærmest rosenstokkene.

Danmarksrekord

Bukkeopsats: Danmarksrekord Still going strong: Zobel skød i en årrække flere rekordbukke på Tåsinge – bl.a. denne Danmarksrekord på 172,2 CIC point. KLIK og læs mere om RÅVILDT

Vendes opmærksomheden mod den aktuelle Danmarksrekord på 172,2 point, så er forholdet det, at den blev nedlagt 1. juni 1996 i Nørreskoven på Tåsinge, mens denne endnu var hegnet, af daværende direktør i Codan Forsikring, nu afdøde Peter Zobel, og således har holdt skansen lige siden.

Opsatsen vejer 623 gram, hvor den svenske verdensrekord til sammenligning vejer 961 gram.

Medaljebukke fra Nørreskoven på Tåsinge nærmest faldt over hinanden i den periode, og i 1994 skød Zobel en buk, hvis hovedprydelse på 158,9 point, der slog den hidtidige Danmarksrekord af pinden og beholdt titlen i blot to år, indtil Zobel nedlagde bæreren af hovedprydelsen, som nu har passeret de første årtier som Danmarksrekord.

Det er dog exceptionelt, at en bukkeopsats kun holder titlen af Danmarksrekord i to år.

Ser man på den tidligere Danmarksrekord, Zobel slog i 1994, før han i 1996 overgik sin egen Danske rekord, så havde denne opsats fra Fredenslund Gods i Østjylland været Danmarksrekord siden 1955, altså i samfulde 39 år.

Forgængeren, en opsats fra en buk, nedlagt på Svenstrup Gods ved Borup i 1918 af Baron Wedell-Neergaard på 153,9 point, havde holdt stillingen i 37 år, før den blev distanceret i 1955. Og nu vi er ved åremål, så skal det blive spændende at se, hvor længe det varer, før en dansk bukkeopsats kryber op over Zobels nuværende danske rekord.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »