Bøgen springer ud i april. Men hvor og hvornår observeres årets første råvildtparring? Dansen er allerede begyndt

Hvert år rejser tusindvis af danske bukkejægere til Polen, Tjekkiet, Ungarn, England, Tyskland og ikke mindst Sverige og Norge for at jage røde råbukke i brunst.

Den danske bukkejagt slutter som bekendt d. 15. juli, hvilket traditionelt er en uge eller to for tidligt i forhold til regulær jagt på bukke i brunst. Parringer i juli måned regnes f. eks. som meget sjældne. Men dansen er begyndt.

Tirsdag d. 8. juli observerede jeg en regulær skørtedans på en eng på den Jyske Ås. Bukken drev rundt med råen i et minut eller to, og flere gange så det ud til, at råen ville overgive sig til den flotte seksender. Desværre havde jeg ikke tid til at blive ved parret og afstanden var for stor til fotografering. Brugerne må derfor leve med et arkivfoto fra en af de forrige sæsoner.

Billedet er taget i august, hvor det er mere almindeligt at se en buk jage en rå rundt i de snævre cirkler, der kan efterlade de nedslidte såkaldte hekseringe i vegetationen.

Måske er det lille optrin et varsel om, at den sidste uge af bukkejagten i år kan kaste regulære brunstaktiviteter af sig. Det kunne i hvert fald være interessant at vide. Derfor håber jeg, at læserne af denne artikel, vil skrive lidt om de observationer de gør sig i de kommende dage.

KLIK og læs også: Hvornår kan man lokke en buk? 

Særlig interessant vil det naturligvis være at læse om tidspunktet for regulære beslåninger, selv om dette næppe skal forventes inden sæsonens sidste dag i sæsonen d. 15. juli. Men lige som det er en mediebegivenhed, når bøgen folder det første blad ud, bør årets første råvildtparring være en begivenhed for jagtmedierne.

Det er trods alt grundlaget for de næste sæsoners oplevelser med et af verdens smukkeste dyr. Derfor venter vi spændt. Hvor og hvornår opleves Danmarks første råvildtparring i år?

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »