Jens Berg fra Vejen har nedlagt en af de største registrerede bukke på SCI´s særlige liste for bukke nedlagt med bue.

Ligesom “The International Council for Game and Wildlife Conservation” (CIC) har den nordamerikansk baserede organisation Safari Club International (SCI) udviklet opmålingsregler, som gør det muligt at vurdere opsatsens størrelse mhp. tildeling af point og medalje. Men modsat CIC har SCI en liste for buejægere alene. Det betyder, at kravet for at blive optaget på listen for bukke nedlagt med bue, er lavere end kravet for at få en buk optaget på listen over bukke nedlagt med riffel eller hagl etc. Jens Berg fra Vejen har netop fået opmålt en opsats hos Jacob Strunge, som er autoriseret opmåler for hhv.

SCI og CIC. Til Jens Bergs store overraskelse blev det til en stor guldmedalje. Tilmed placerede den ”kun” 325 g. tunge bukkeopsats sig på alle tiders ”Top Ti” med et resultat på 43 6/8 inch. Årsagen er naturligvis, at kun relativ få jægere vælger at lade deres bukkeopsatser opmåle efter SCI, selv om opmålingsreglerne virker mere enkle end reglerne skitseret af CIC.

(I Jagtårbogen 2010 er SCI-reglerne vedr. opsatsmåling beskrevet) Jacob Strunge undrer sig lidt over, at ikke flere danske jægere vælger at lade deres bukke-trofæer opmåle efter SCI. – SCI reglerne er meget enkle og baserer sig udelukkende på målbare data. Ingen subjektive skøn indgår i vurdering af trofæet, siger trofæopmåleren fra konservatorfirmaet Trophy Art, der dog håber, at flere fremover vil begynde at interessere sig for SCI og deres opmålingslister og regler. Også selv om det kræver medlemskab af SCI såfremt opmålingen skal registreres.

Sådan gik det til Netnatur.dk har bedt Jens Berg fortælle, hvordan det gik til, da han nedlagde ” Top Ti” bukken… Her følger hans beretning: Jeg bestod bue prøven i 2005. Derefter skulle jeg så på jagt med bue. Jeg så ikke noget den første dag, men på vej hjem efter solnedgang støder jeg en rå og en buk.

Bukken vender om og løber hen mod mig. Jeg bliver bange, da den fortsætter ind på 5 meter. Der stopper den, og vi står og kigger på hinanden et par minutter. Jeg beslutter mig her, at bukken skal skydes næste gang. Få dage efter tager jeg på jagt igen. Jeg sætter mig bag et stort træ, samme sted som bukken ”gik til angreb” sidst. Der går ca. 10 min. og så kan jeg høre et dyr. Det er en rå der kommer, og den går forbi mig på ca. 10 meters afstand. 5 min. senere kommer bukken forbi. Da den er bag ved et træ, får jeg trukket buen.

På dette tidspunkt er den indenfor 8 meter. Jeg rammer dyret og synes det er en fed fornemmelse, at have skudt det første dyr på så tæt hold. Julen 2009 fik jeg Jagtårbogen 2010. I den var der en annonce som tilbød gratis opmåling af trofæ (Trophy Art v/Jacob Strunge). Der jeg aldrig har fået et trofæ opmålt, besluttede jeg mig for at få opmålt min opsats som er skudt med bue. Afslutningen på historien fremgår af ovenstående. Fakta om bukkeopsatsen: Vægt: 325 gram Skudt i Vorbasse 23.05.05 kl. 19.40 med bue Alder 5 år Ved opmåling 43 6/8 inch. guld

Køb Jagtårbogen 2010 og Jagtkalenderbogen 2010 her

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »