Dansk Pointer Klub fylder 100 år og her tegner Flemming Fille Sørensen et portræt af racen, der stadig – hundrede år efter klubbens stiftelsen – leverer  uforglemmelige jagtoplevelser for de danske jægere

Af Flemming Fille Sørensen

 

Pointeren er én af de fem stående engelske jagthunde, og har som den helt unikke egenskab standen. Ud over dette fascinerende moment, så er Pointeren en meget omgængelig, let dresserbar og utrolig god familiehund.

Dansk Pointer Klub fejrer i næste uge (uge 14, 2018 red.) klubbens 100 års jubilæum.

”Sådan en hund havde min bedstefar – det var godt nok en dejlig hund”

Sådan lyder det ofte, når man i dag har sin pointer med på jagt og møder jægere med en vis erfaring.

Nu er hovedvægten af hunde på jagter i Danmark spaniels eller retrievere, hvilket har ændret sig i takt med jagtformerne. Men sådan har det ikke altid været …

Da man tidligere i langt højere grad udnyttede jagtressourcerne i det åbne land, da var pointeren en meget anvendt jagthund, der på forbilledlig og effektiv vis afsøgte de åbne arealer. Denne jagtform er desværre ikke længere så udbredt – ej heller pointeren.

Men pointeren er stadig en fremragende jagt- og familiehund, der med sit venlige gemyt og umættelige jagtlyst, skaber uforglemmelige øjeblikke for de jægere, som bruger tiden på jagtformen med den stående hund.

Pointerens oprindelse

Ordet Pointer er egentlig spansk (de Punta), og frit oversat har det betydningen ”at udpege en fugl” og efterfølgende tage stand for den trykkende fugl.

Racen stammer da også fra Spanien, men det var i England racen blev grundlagt.

Det vides ikke med sikkerhed, hvornår pointerne for første gang kom til Danmark, men omkring 1850 indførtes der enkelte pointere fra fortrinsvis England & Tyskland.

I årene omkring 1864 dukkede pointeren “Gamle Hertha” op. Hendes farve var ensfarvet gul og historien siger, at hun kom sammen med de danske tropper på deres tilbagetog fra Dannevirke. Hendes oprindelse var nu vidst fra Hertugen af Augustenborgs kennel.

Men Hertha vandt blev berømt for sine eminente evner i mark og skov, og der blev da også trukket flere hvalpekuld på hende, og hendes afkom i anden, tredje led blev parret med gulbrogede pointere. En del af disse hunde viste, at de havde arvet deres oldemors gode jagtlige egenskaber.

Man stiftede tilbage i 1897 Hertha Klubben – opkaldt efter den gamle herthafarvede pointer.

Klubbens opgave var at arbejde for den ensfarvede gule Hertha pointere. I tiden omkring århundredeskiftet viste der sig en del dygtige og smukke hunde, der gjorde sig bemærket i det ganske land. Hele tiden blev Hertha pointerne krydset med fuldblodspointere, og efterhånden var der ikke meget Hertha-blod tilbage.

I 1918 stiftedes Dansk Pointer Klub, og Hertha Klubben blev indlemmet heri.

 

Grundlæggende har det været målsætningen, at skabe alsidige og fremragende jagthunde, der arbejdede i høj fart og som var unikke til fuglejagt. En Pointer skal være nem at dressere, og racens fantastiske lugtesans og den naturlige medfødte egenskab for at tage stand, gør Pointeren til en fuglehund per excelence.

Pointeren er en energisk hund med en stærk psyke. Den er en rolig og omgængelig familiehund, som er intelligent, og har en rigtig god evne til at tilpasse sig – både sammen med andre hunde, men også i forhold til familielivet. En Pointer er en hengiven hund, der trives bedst, hvis den får motion, kommer på jagt og får social opmærksomhed.

Som jagthund er Pointeren aldeles fremragende. Den arbejder i god kontakt med føreren, kan arbejde i alt slags terræn og har en stor evne til at finde fuglevildt. En Pointer arbejder intenst og kan bruges til jagt i mose og skov, men specielt på åbne arealer er det en fryd for øjet at jage med en Pointer. Dens effektive søg og racens smukke bevægelser, gør jagtdagen til noget helt specielt.

 

Det helt karakteristiske hos en Pointer, er racens unikke stand, hvor hver en muskel i kroppen er spændt og hunden intens venter på jægerens ordre til at gå frem og bringe vildt for bøssen.

Pointeren er ligeledes en glimrende apportør, og generelt bliver en Pointer god til den jagtform, som den anvendes til. Fortrinsvis er det jagten i det åbne land, men Pointeren er en fantastisk sneppehund og med dens store udholdenhed bruges den også af mange på højfjeldsjagt i Norge og Sverige.

Dansk Pointer Klub

Specialklubben Dansk Pointer Klub har mange aktiviteter året rundt i hele landet, og er behjælpelige med rådgivning og arrangementer i forhold til træningstilbud. Der er oprettet mentorer til nye medlemmer og der laves særskilte arrangementer for nye hvalpekøbere.

Med en Pointer i huset, får man en fuldbyrdet jæger i marken og en hengiven og rolig familiehund i hjemmet. En race der giver mange uforglemmelige jagtoplevelser som indprintes i hukommelsen.

100-års jubilæum

Dansk Pointer Klub fejrer deres jubilæum i hele uge 14, hvor der vil være markprøver, udstilling og jubilæumsfest. Man er meget velkommen til at komme og se pointeren i aktion eller deltage i festlighederne.

Tirsdag den 3.april og onsdag den 4.april er der markprøver i Holbæk-området. Der er udgangspunkt fra Hotel Strandparken i Holbæk, hvor der hver morgen er opråb klokken 08:00.

Torsdag den 5.april er der hundeudstilling for pointere – dette foregår ligeledes ved Hotel Standparken. Her er der start klokken 09:00.

Fredag den 6. april, lørdag den 7.april og søndag den 8.april er der et stort antal hunde der deltager i markprøverne, der afvikles omkring Vissenbjerg på Fyn. Her er udgangspunktet hver dag Vissenbjerg Storkro, hvor der ligeledes er start klokken 08:00.

Alle er velkomne og ønskes yderligere informationer om arrangementet, bedes man kontakte Flemming Sørensen, mobil 28 25 28 39.

Faktaboks Dansk Pointer Klub har hjemmesiden www.pointerklub.dk Formand: Flemming Fuglede Jørgensen, Tlf. 20 30 00 03

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...