I 100-året for USA’s ekspræsident Theodore Roosevelt’s safari i 1909 genudsendtes hans udødelige værk ”African Game Trails”

Af Henning Kørvel, 3. feb. 2009

Den er blevet udødelig – safarien, som USA’s ekspræsident Theodore Roosevelt (1858-1919), også kendt som Teddy, gennemførte sammen med sin søn, Kermit, på Det sorte Kontinent og føjede den ind i den internationale jagtlitteratur med værket ”African Game Trails”.

I år er det 100 år siden, de 23. marts 1909 afrejste med damper fra New York med Mombassa i Kenya som målet, der blev nået 21. april 1909. Herfra rejste de med tog til Nairobi. Og ikke overraskende blev ekspræsidenten overalt mødt med ærbødighed og respekt.

Der var lagt op til en safari af ukendte dimensioner med et stort opbud af professionelle jægere, heriblandt stjerner som Frederick Selous og R.J. Cunninghame. Til safarien var hyret 250 sorte bærere til at transportere udstyr og forsyninger til og fra jagtområderne.

Bagagen inkluderede et bibliotek, som var personligt udvalgt af Teddy Roosevelt i Kenya. Hans bevæbning bestod af en .303 Springfield, Winchester .405, en haglbøsse kaliber 12 og en .500-450 dobbeltriffel Holland & Holland. Sønnen, Kermit, havde et tilsvarende våbenregister med.

Der var ikke sparet på noget på denne ekstravagante safari, som blev anslået til 75.000 USD. Om det så gjaldt Stars and Stripes, så var flaget med og gik hver morgen til tops ved lejrens hovedtelt.

Ad primitive veje og stier drog den enorme karavane til Victoria Lake. Herfra drog selskabet til Uganda, før karavanen satte kursen mod Lado Enclave, og efter at have jaget her fortsatte selskabet til det sydlige Sudan. Fra Nilen travede selskabet videre til Khartoum, hvor karavanen ankom i marts 1910 – efter besøg i de mørkeste dele af Det sorte Kontinent.

Safarien blev udført for Smithsomian Museum, og i cirka det år, den kom til at vare, lå hovedvægten på ”The Big Five”, som i hovedsagen var Teddy Roosevelt’s domæne. Sønnen, Kermit, jagede de mere vanskelige arter, fx bongo i Kenya, sitatunga i Uganda, hvidt næsehorn i Lado Enclave og giant eland i det sydlige Sudan.

Under den eventyrlige sarafi blev der totalt set nedlagt 1.100 forskellige dyrearter. Heraf var 500 stykker storvildt, der bl.a. omfattede 17 løver, 11 elefanter og 20 næsehorn.

I dag ville et safariudbytte i den størrelsesorden have været mere end upassende. Men set med den tids briller var et udbytte som dette i orden. Med i betragtningen skal desuden tages, at løver og leoparder på den tid blev betragtet som skadedyr, som skulle nedlægges, når som helst de kom for riflen.

Under safarien sendte Teddy Roosevelt beretninger hjem til Schribner’s Magazine i USA, og de blev læst med glubende appetit af millioner af amerikanere. Beretningerne blev efterfølgende grundstammen i hans bog ”African Game Trails”, der udkom første gang i USA 1910. Bogen såvel som de forudgående beretninger i Schribner’s Magazine finansierede safarien.

Beslutningen om at genudgive ”African Game Trails” 100 år efter gennemførelsen af den største Afrika-safari nogen sinde er god timing. Ikke kun, fordi man her kommer på skudhold af den største safari overhovedet, men i høj grad også fordi hovedaktøren er en amerikansk ekspræsident, der er blevet et ikon i den internationale jagtverden, og som udødeliggøres af ”African Game Trails”, som læst med historiske briller er et interessant og spændende stykke jagthistorie.

Roosevelt, Theodore (2008): ”African Game Trails. 49.95 USD. Safari Press Inc. 15621 Chemical Lane Huntington Beach, CA 92649 Email: info@safaripress.com Website: www.safaripress.com

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »