Den varme sensommer har sat fart på modning af bærrene, og flere steder meldes der om mange bær. Du kan plukke søde og solmodne bær på statens naturområder i hele landet til eget forbrug – f.eks. brombær, der lige nu vælter frem

Af Miljøstyrelsen

Et af de bær, der har nydt godt af august måneds sol og varme, er brombærrene, der lige nu hænger søde og blanksorte på buske overalt i landet.

– Vi har haft mange vilde hindbær denne sæson, og man kan også stadig være heldig at finde blåbær – især i de jyske skove og heder. Men lige nu er det især brombær, der er klar til plukning lidt tidligere end normalt. De vokser vildt i skovbryn og hegn på tørre og solrige områder og smager fantastisk i marmelade eller bare som de er, siger Trine Sørensen, naturvejleder i Naturstyrelsen. 

Vilde bær er både sunde og smager godt, og så giver jagten på naturens eget slik gode naturoplevelser, som man også kan nyde sammen på en hverdag.

Foruden brombær er havtorn, tyttebær, mosebølle og hyben også i sæson netop nu.

Havtorn og hyben vokser ofte tæt på kysterne, mens tyttebær og mosebølle (der minder om blåbær) ynder at vokse på heder. Tyttebær vokser hovedsageligt i Vest- og Nordjylland og er sjælden i resten af landet.

Du må samle svampe, bær og frugt overalt i statens skove og naturområder til eget forbrug. Tommelfingerreglen er omkring en bæreposefuld – så er der også til den næste skovgæst.

Naturvejlederens tip til bærhøst

Tag en bred kurv eller skål med:
Når man skal indsamle bløde bær som fx brombær, hindbær og skovjordbær, risikerer man, at de bliver smattede, hvis de ligger i en plastikpose eller i en smal skål mange oven på hinanden. Derfor er det en god idé at have en bred kurv eller en bred skål med ud til bærindsamlingen.

Undgå stik og riv:
Brombær-, havtorn, hindbær og hybenbuske stikker! Så derfor kan det være en rigtig god idé at have langærmede bukser og trøje på, så du ikke får arme og ben revet op, når du træder ind for at plukke de fristende bær.

Tramp i jorden:
Hvis du vil plukke tyttebær, findes de fx typisk på heder, samme sted som du kan være heldig at møde hugorme. Derfor kan det være en god idé at have støvler og lange bukser på og trampe lidt ekstra i jorden, når du går rundt og plukker.

Og husk så: Smag endelig på lækkerierne undervejs. Der er intet som et friskplukket, solmodnet bær.

LÆS OGSÅ: Lav din egen brombærgrød

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »