The Perfect Shot er et godt værktøj for jægere, der jager i Afrika, da bogen anviser placeringen af perfekte skud til forskellige vildtarter

Det perfekte skud – The Perfect Shot – er et godt stykke værktøj for jægere, der jager i Afrika, fordi bogen anviser, hvor den dræbende kugle skal sættes til forskellige vildtarter. Kevin Robertson, der både er dyrlæge og professionel jæger, giver desuden råd om kalibre, som er optimale til den enkelte vildtart, hvilket gør The Perfect Shot til en manual, der er uundværlig for jægere, som tager på safari i Afrika for at jage enten farligt storvildt og/eller antiloper.

Tekst: Henning Kørvel

Ved al riffeljagt, men især storvildtjagt er det vigtigt, hvad du skyder med, fordi den korrekte placering af det første skud – med en til den enkelte vildtart passende kugle – er det afgørende kriterium for, at det pågældende stykke vildt forender, og jagten således får et vellykket udfald.

Desuden er det essentielt, at udøveren har et indgående kendskab til vildtets levesteder, køn og vaner, men endnu vigtigere er det at have kendskab til, hvor de vitale organer – hjerte, lunger, hjerne og rygrad – findes i alle skudvinkler på det enkelte stykke vildt.

I ”The Perfect Shot” finder du info herom af dyrlæge, storvildtjæger og professionel jæger, Kevin Robertson, der er fra Sydafrika, men har haft en farm i Zimbabwe, hvor han var jagtoperatør i en årrække, og nu bor han i Texas.

The Perfect Shot findes i flere udgaver, og blandt disse er en mini, som kan ligge i lommen på jagttøjet, og som du således kan tage med på jagt og læse i den i tvivstilfælde.

Bogen har et diagram til samtlige vildtarter med angivelse af, hvor de vitale organer findes, og hvor skuddet således skal placeres fra siden, forfra (og bagfra). Det sidste gælder kun for opfølgende skud til anskudte dyr.

Forsiden af The Perfect Shot i miniudgave.

Elefanter jages med benene

Om elefanter forklarer han, at jagten foregår ”med benene”, fordi man følger et spor og skal være forberedt på at skulle gå langt, og når målet – elefanten – nås, skydes den på 20-30 meter, og i nogle tilfælde endda på 10-15 meter. Et skudhold på 50 meter til elefant anses for særdeles langt og nærmest urealistisk.

Det mindste lovlige kaliber til elefant er .375, men Robertson mener alligevel, at et .40-kaliber og en 400 grain fuldkappet kugle (solid) uden indhold af bly er en bedre mulighed, fordi knockout-effekten er større end den, .375 leverer. Og det bedste valg er .458 med en 500 grain kugle med en hastighed på 2100 fps (fod pr. sekund).

Sikrest er hjerte/lungeskud til elefant, der står med bredsiden til. Med hensyn til hjerneskud er det lettere at skyde et hjerneskud fra siden (øret) end det frontale hjerneskud, fordi det for uøvede ofte kniber med at få den korrekte vinkel.

Med hensyn til opfølgende skud mener Robertson, at rygsøjlen bagfra er den optimale mulighed.

Med ren side til anbefaler Robertson i sin bog Det perfekte skud disse to skud på dels bladet og dels hjernen igennem åbningen i øret.

Diagram over de vitale organer hos elefant.

Selv om bøffel i nogle afrikanske lande må jages med 9,3×62 mm, 9,3x74R og .375, udråber Robertson også her .40-kalibre og specielt .458 som bedst egnet.

Skudholdet til bøfler er relativt kort, nemlig op til cirka 120 meter, men mange bøfler skydes dog på 30-80 meter.

Et højt sideskud til hjerte/lunger er det mest sikre. Og skuddet bør placeres i centrum af den vitale trekant. Sideskud til nakke/rygsøjle: Placer skuddet en håndsbredde (fire inch.) bagved skulderbladet. Sideskud til skulder/rygsøjle: Placer skuddet højere oppe på skulderen gennem halsen eller skulderbladet.

Fra siden anbefaler Robertson disse tre skudmuligheder til bøffel.

Diagram fra bogen Det perfekte skud over bøffels vitale dele. Hjertet er lavtsiddende.

Frontalt brystskud: Placer skuddet lidt midt ind i brystet. Frontalt rygsøjleskud: Placer skuddet lige under hagen i midten af halsen. Frontalt hjerneskud: Brug det kun, hvis skudholdet er kort og vær opmærksom på hovedets vinkel. Hvis snuden er oppe, placer så skuddet på næseryggen under øjnene. Hvis snuden er nede, placer da skuddet midt imellem øjnene. Fuldt frontalt halsskud, når bøflen ser i din retning med hovedet nedad: Placer skuddet, hvor det er muligt midt på. Backup-skud: Skyd højt oppe og lige bagved basen af halen.

Hos løve sidder hjertet længere fra forbenet end hos andre vildtarter, og fra siden er en høj hjerte/lungekugle det mest sikre skud.

Forfra kan man til bøffel både vælge at skyde hjerneskud og skyde på halsen og bringen.

Fik ideen til manualen på safari

I nogle afrikanske lande er løvejagt lovlig med 7 millimeter rifler, og i andre er .375 det mindste lovlige kaliber.

Til 7 millimeter rifler anbefaler Robertson den tungeste blødnæsede kugle, og til større kalibre blødnæsede kugler, der ekspanderer relativ hurtigt.

En høj skulder/rygsøjle-kugle vil få løven til at gå ned i knaldet. Men det er et vanskeligt skud, hvis løven har en stor manke, der dækker for skulderen. Hjerneskud anbefales ikke af også den årsag, hvis kraniet skal opmåles.

Ved fuldt frontalt brystskud: Skyd i center af brystet. Opfølgende skud til anskudte løver: Skyd på basis af halen, men kun som back up.

I de forskellige udgaver af The Perfect Shot gennemgår Robertson forskellige antal afrikanske vildtarter, og udover at anvise, hvor den dræbende kugle skal placeres, og han giver anbefalinger om kalibre og kugler, viser han vildtarternes spor, og han nævner de forskellige vildtters krav til både SCI’s Record Book og Rowland Ward’s ditto, hvilket gør bogen til et nødvendigt stykke værktøj for jægere, der skal på safari i Afrika.

Ideen til at producere The Perfect Shot opstod på en safari med ham i rollen som professionel jæger, og hans baggrund er dels uddannelsen som dyrlæge og hans praktiske færdigheder som professionel jæger med stor viden om rifler, kalibre, forskellige riffelkugler og deres ballistik.

Når man får en løve for med bredsiden til, kan man vælge at skyde et af disse to steder.

Som det ses, sidder hjertet hos løve længere fra forbenet ens hos andre vildtarter. 

The Perfect Shot er illustreret med fortrinlige fotos, der er taget af hans kone, Catherine, der har vundet priser for sine naturfotos.

I næsten 20 år boede Kevin Robertson, Catherine og deres døtre, Samantha, Natalie og Purdey på en farm i det nordvestlige Zimbabwe tæt på den vildtrige Zambezi Valley, men familien blev fordrevet af præsident Mugabes jordreformer og flyttede til Sydafrika, hvor han forestod nogle projekter, og i 2018 flyttede parret så til Texas i USA.

Forfra kan en løve påskydes der, hvor punktet er markeret med en hvid prik.

Kevin Robertson: ”The Perfect Shot”, 128 pp. Mini Edition. 12,95 USD. Safari Press Inc., USA.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »