Plast i naturen skader både dyr, planter og mennesker. Derfor sætter Danmarks Naturfredningsforening nu fokus på at få plast til at leve længere.

Af Danmarks Naturfredningsforening

Mange af de produkter, som vi mennesker bruger i dag indeholder plast. Det er en integreret del af vores samfund, der ikke ville fungere uden.

DN VIDEO: Længe leve plast

Udover at plastik i sig selv udgør en risiko for ikke mindst de store havpattedyr nedbrydes plastik og indgår i fødekæden med risiko for såvel fisk som mennesker

Men plast har også en bagside: Noget af det havner i naturen, hvor det tager mange år at nedbryde eller bliver omdannet til mikroplast, som kan skade økosystemerne. Hvis vi forsætter som hidtil, så vil der i 2050 være mere plastik i havene end fisk.

Derfor sætter Danmarks Naturfredningsforening nu fokus på, at plast skal leve længere, fortæller seniorpolitisk miljørådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, Sine Beuse Fauerby.

– Plast skal kunne genanvendes i stedet for at det enten bliver smidt direkte på forbrændingen, hvor det går op i røg, eller ender i naturen, hvor det gør skade på hele økosystemet.

Ny film om plast

Danmarks Naturfredningsforening har fået lavet en film, der skal oplyse om de udfordringer, der i dag kan være ved at genbrug plast. Det handler for eksempel om sort plast, der kan sorteres fra som plastikaffald hos forbrugerne, men som ikke kan sorteres fra på de store sorteringsanlæg.

Derfor ender den sorte plast med alligevel med at blive brændt af, frem for at blive genbrugt, og det bør der laves om på, mener Danmarks Naturfredningsforening.

– Eksempelvis er meget kød pakket ind i sort plastik. Problemet er, at sort plast ikke kan sorteres på de store sorteringsanlæg, derfor ender det oftere i forbrændingen, siger Sine Beuse Fauerby og fortsætter:

– Vi vil derfor blandet andet benytte filmen i vores arbejde på at lægge pres på producenter og detailkæder for at få dem til at ændre praksis, og samtidig oplyse forbrugerne om, hvordan vi får plastikken til at leve længere.

Skriv under på at det er helt sort, at vi hvert år producerer 400.000 tons plast, hvoraf det meste ikke genanvendes.

KLIK OG SKRIV UNDER

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »