Et blyforbud i riffelpatroner er godt for naturen, mener DOF, der glæder sig over planerne om udfasning 

Af Anton Gundersen Lihn, DOFtwitter sharing button

sharethis sharing buttonSidste år (2019 red.) blev en kongeørn fundet afkræftet og syg af blyforgiftning. Sandsynligvis har ørnen ædt rester af et dyr skudt med blyholdig riffelammunition. Ørnen kom i pleje og blev afgiftet. Sagen fik DOF til at kræve blyholdig riffelammunition forbudt og Danmarks Jægerforbund bakkede op.” 

En total udfasning af bly i jagtammunition har længe været et ønske i Dansk Ornitologisk Forening BirdLife.

Derfor er det en velkommen meddelelse, at Miljøministeriet og Danmarks Jægerforbund nu vil sætte gang i arbejdet med at indføre et forbud mod bly i riffelammunition.

– Hverken måltider for rovfugle, andre ådselædere eller mennesker bør krydres med tungmetaller. Blyforgiftning udgør en sundhedsrisiko for blandt andet fuglene. Så vi er glade for, at vi nu kan slippe for bly i resten af jagtammunitionen

Det siger Egon Østergaard, der er formand for DOF BirdLife.

Danmark har siden 1996 været foregangsland med et forbud mod blyhagl, mens bly i riffelpatroner stadig er lovligt.

I 2019 meldte Danmarks Jægerforbund imidlertid deres opbakning til DOF BirdLifes krav om et blyforbud i riffelammunition.

Opbakning til et kommende forbud kom på baggrund af en sag om en blyforgiftet kongeørn i Nordjylland. (se indledning) 

Ifølge Miljøministeriet og Danmarks Jægerforbund efterlader jægere op til 2.000 kilo bly i naturen hvert år, hvis alle jægere anvender blyholdig riffelammunition.

Selv mikroskopiske rester af blyammunition kan være skadeligt for dyre- og planteliv.

Blyet bliver ophobet i fødekæderne og kan blandt andet ende i rovfugle, der spiser kadavere eller rester af dyr skudt med blypatroner.

Forbuddet mod bly i riffelammunition til jagt forventes at træde i kraft i løbet af 2023 efter en overgangsfase, skriver Miljøministeriet.

EU er netop nu i færd med en proces om at følge det danske eksempel med forbud mod blyhagl, dog kun i vådområder.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »