Skal drøm blive til virkelighed og hvalp blive til funktionel jagthund, skal man have et skarpt øje på de faser, som enhver hund gennemlever undervejs fra hvalp til voksen

Af Michael Sand

LÆS også: JAGTHUND – DRESSUROVERSIGT

De fleste drømmer om en samarbejdsvillig hund som i enhver tænkelig såvel som utænkelig situation er under kontrol. Men for mange forbliver det ved drømmen. Og så melder spørgsmålene sig:

Var det føreren, som svigtede? Var det hunden, som fra starten ikke havde de rette anlæg? Eller var det noget helt tredje?

Naturligvis vil svaret ofte blæse i vinden.

Alligevel er det almindelig anerkendt, at mange af de problemer, som viser sig hos voksenhunden, har direkte forbindelse til det, som hunden oplevede eller måske snarere ikke oplevede, mens den endnu kun var hvalp og unghund.

Eberhard Trumlers inddeling af hvalpens opvækst i henholdsvis prægnings-, tilpasnings- og indlæringsfaserne kan således hjælpe en ny hundefører til at danne sig både overblik og indsigt i hundens udvikling.

På baggrund af sine studier af bl.a. vilde hunde konkluderede Trumler, at hunden er genetisk programmeret til at lære forskellige ting under tidsafgrænsede perioder i opvæksten.

Dette medfører, at også jagthundetrænere bør være i stand til at tilpasse den mere overordnede strategi i forhold til hundens medfødte program.

Der kan naturligvis være individuelle afvigelser.

Nogle hunde befinder sig måske længere tid i én fase og kortere i en anden. Alligevel må man være klar over, at de påpegede faser eller perioder afsluttes, når hvalpen er seks til otte måneder gammel.

Det, som hunden oplever i disse perioder, vil danne dens grundlæggende personlighed. Eller udtrykt i relation til modellen – så vil de første måneder skabe den stamme, som skal bære hunden gennem resten af livet.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »