Jagthornet er jo et dejligt traditionelt indslag på jagtdagen. Hvad man egentligt kan blæse af signaler i løbet af en jagtdag, er det nok de færreste, der er klar over

Af Peter Thisted

“Jagt Begynd” og “Jagt Forbi” kendes af mange jægere. Men rent faktisk findes der et righoldigt udvalg af andre signaler – også hvis man ser bort fra dem, som blæses ved vildtparaden.

“Der er ikke noget, der kommer af sig selv”, er der en gammel talemåde der siger. Og der er noget om det. Man bliver ikke en god hornblæser, uden at man bruger tid på at øve sig. Vil man være god, så skal man øve sig tilsvarende meget. Og det er en god idé også at få trænet læberne uden for jagtsæsonen.

Kan man finde andre ligestillede at øve sammen med, så øger det motivationen, og det er bestemt også mere hyggeligt.

Husk – godt jagtvejr er blæsevejr ….

Hvordan kan en dag så forløbe?

Når alle deltagere til jagt er mødt op, man man blæse “Jagtvelkomst”, som er en yderst festlig start på dagen.

Efter kaffen og rundstykkerne er der jo ofte parole, og foregår denne udendørs, så kan man her blæse “Giv agt og samling”.

Når hundefolk og skytter skal til at begive sig ud til såterne, så blæses der ofte her “Jagt Begynd”. Personligt foretrækker jeg selv her at blæse “Opbrud til Jagt”. Jeg er selv hundefører, og derfor gemmer jeg “Jagt Begynd” til vi skal igang med selve drevet. Er det et meget stort drev, hvor hundeførerne ikke alle kan se hinanden, kan man supplerende blæse signalet “Slip Hundene løs”.

Når såten er slut, blæses der ofte “Stopsignal” – en lang tone. Her kan man dog også benytte sig af signalet “Jægerråb”.

LÆS OGSÅ: Jagthornet – det ekstra krydderi til jagten

Når tiden er inde for den 3. såt – frokosten – så er det naturligvis her, at “Frokostsignalet” indbydende skal annoncere tidspunktet for at åbne madpakken, eller hvad man ellers har af løsninger på at få sulten stillet.

Paraden og afslutning

Når dagens såter er forbi, så er det tid for at ære vildtet behørigt med en vildtparade, hvis ellers dagens jagt har båret frugt.

Her kan der igen blæses til samling inden parolen, eller også kan der slet og ret blæses “Vildtparade”.

Er der mange forskellige slags fugle på paraden, kan man vælge den korte version, nemlig at blæse “Flyvende Vildt”. Mest korrekt er naturligvis, at der blæses for hver enkel art.

Efter paraden vil jagtlederen normalt takke alle deltagere for dagen, og efterfølgende blæses der “Jagt Forbi”. Her kan man også som en afslutning blæse signalet “På Gensyn”.

Og hvad er der ellers?

Der findes rigtig mange andre signaler, som kan blæses på en jagtdag – og ofte er der mange traditioner forbundet med disse, og mange jagtselskaber har hver deres.

Nogen ærer hundene med en “Hundefanfare”. Er der en fødselar blandt deltagerne, så er “Halali” jo ganske et oplagt valg at gratulere med – i videoen her under udført af vore tyske naboer.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »