En enkelt kat kan udradere en fuglekoloni, erfarer man i Australien, hvor katte hver dag dræber omkring en million fugle 

Af Redaktionen

En enkelt kat raserer en hel fuglekoloni, erfarer man i Australien, hvor man fører en indædt kamp mod de mange katte, der lever mere eller mindre frit i naturen

Videnskabsfolk hævder, at katte dræber mere end en million fugle i Australien – hver dag.

Men af og til kan bare en enkelt kat udrydde en hel koloni af fugle. Det skriver Australien Geographic, der henviser til biolog Claire Greenwell, som netop er blevet vidne til en sådan begivenhed i Australien.

I 2018 studerede Claire en bestand af terner, (Fairy Tern) som har valgt Mandurah i det sydvestlige Australien som yngleområde.

En begivenhed som lokalbefolkningen i det bynære område er stolte af. Men som de også af andre årsager er glade for, da de nye ynglende fugle tiltrækker en del fugleglade turister. 

Hovedløse terner

– Noget begyndte dog i ynglesæson at gå den forkerte vej for ternekolonien, konstaterede biologen. 

Claire og andre frivillige begyndte at finde terner uden hoveder, hvor brystkødet var fjernt. Samtidig begyndte de at se kattespor i kolonien. 

En grå kat blev opdaget, fanget og og sendt tilbage til dens ejer, der boede i en boligblok ikke langt fra kolonien. 

Katten gav anledning til, at man sendte en skrivelse ud til beboerne i området, hvor man opfordrede dem til at holde deres katte på egen matrikel. Ikke mindst i den periode, hvor ternerne yngler. 

Kat og fugle

En enkelt kat har en hel australsk fuglekoloni på samvittigheden. En hvid kats natlige togter gør det tvivlsomt om fuglene igen vender tilbage til det bynære område for at yngle.

Ikke alle katte om natten er grå

Kampagnen resulteterede i, at en beboer fra sin balkon nærmest døgnovervågede kolonien. Og hun kunne derfor berette om en hvid kat, der om natten gik på rov blandt de jordrugende fugle. 

Den  hvide kat blev på baggrund af den observation indfanget og efterfølgende aflivet, da den ikke var chipmærket.  

Men da var det allerede for sent.

Sæsonens tilvækst af terne-unger var tabt. Kattens hærgen i kolonien havde været en åben invasion til en falk, der benyttede lejligheden til at tage de ubevogtede unger.  

KLIK og læs også: Katte bekæmpes med dusørjagt og giftige pølser

Katte skal være under kontrol 

– Lige nu er det vanskeligt at afgøre, om ternerne vender tilbage for at yngle i næste sæson, lyder fra Claire Greenwell.

Økolog John Woinarski, der er aktuel med bogen “Cats in Australia: Companion and Killer“, siger, at at hændelsen ikke er enestående.

Det forekommer i hele Australien.

– Katte er vidunderlige kæledyr, men med ejerskabet følger et ansvar. Det er vigtigt at give sit kæledyr et sikkert miljø, og samtidig sikre at den ikke skader dyrelivet og biodiversiteten,

lyder det fra forfatteren, der fortsætter:

– Hvis man ejer en hund, lader man den ikke strejfe rundt på gaderne, det skal ikke være anderledes, når man er indehaver af en kat.

KLIK og læs også. Katte udryddes med robotter

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »