Alexander, en af Sydafrikas berømte elefant-tyre fra Krüger Nationale Park, døde formodentligt af et hjerteslag

Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)

Navne som Mafunyane, Dzombo og Ndlulamithi er sikkert ukendte for de fleste danskere, men mange turister har glædet sig over de enorme elefant-tyre fra Krüger parken i det nordøstlige Sydafrika. Parken, der er på størrelse med Jylland, er hjem for over 20.000 elefanter og har længe været berømt for sine store tyre.

Man har populært omtalt de største af dem som Krügers ”syv store” og når en døde, dukkede der altid en ny op, som kunne løfte arven.

Disse kæmpers stødtænder, der typisk ligger på 60 til 70 kilo per tand, har altid tiltrukket sig stor opmærksomhed, især blandt krybskytter, og Dzombo døde da også i oktober 1983 i en byge af AK-47 kugler. En skæbne der synes at overgå op mod halvdelen af de store tyre. Alexander ser derimod ud til at have lidt en anden, men ikke mindre trist død.

Så sent som ved 14-tiden lørdag d. 7. februar blev han set i live omkring to kilometer fra Mopani lejren i den nordlige del af området. På daværende tidspunkt var der tilsyneladende intet i vejen med ham, og man har derfor mistanke om at han døde at et hjerteslag, muligvis forårsaget af en virus der spredes af gnavere.

Søndag observerede man at hans følgesvend (Askari) bevogtede den døde ven og jagede gribbe og hyæner bort fra kadaveret. Den lidt yngre tyr forsøgte endda at rejse Alexander op, men måtte opgiver at flytte sin seks tons tunge artsfælle.

Ifølge Game Ranger Johan Oelofse menes stødtænderne at veje mellem 60 og 100 kilo og vil blive bjerget og bragt til Letaba lejren, hvor mange af de tidligere ”Syv Stores” stødtænder er udstillede. Men det væsentligste i den nærmeste fremtid bliver jo nok, at finde årsagen til Alexanders pludselige og mystiske død.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »