Intens jagtlyst og umådelig stor energi er noget af det, som kendetegner en engelsk setter. På samme tid er det også en stilfærdig og venlig hund

Af Redaktionen

Engelsk setter er omgængelig i forhold til fremmede mennesker, andre hunde og er kærlig og tålmodig over for familiens børn. Den vil dog næppe trives som udelukkende selskabshund, men falder fint til i en aktiv familie med interesse for at færdes i naturen.

Aktivitetsniveau

Det er en aktiv hund,  der altid er parat til at følge sit jagtinstinkt. Med tidlig og vedholdende opdragelse lærer hunden at færdes frit. Den bevæger sig gerne ud på meget stor afstand, men den er også lydhør og holder i reglen forholdsvis god kontakt med sin fører.

Specielle behov

Kræver virkelig meget motion med mulighed for at bevæge sig frit og bruge sin næse. Trives kun med meningsfyldt beskæftigelse i form af vekslende søgeopgaver og med nær social kontakt.

Pels og pleje

Pelsen er rigelig, temmelig lang, silkeagtig og let bølget, men ikke krøllet. Den kræver jævnligt en grundig gennembørstning.

De fyldige behæng på bryst, ben og hale bør friseres dagligt for ikke at filtre. En velplejet pels fælder kun ubetydeligt.

Håndtering

Den store vildtinteresse kan være en udfordring, specielt hvis ikke hunden skal bruges til jagt. Men opdragelsen volder ellers sjældent vanskeligheder.

Vær venlig og konsekvent og beløn rigeligt og varieret. Racen er samarbejdsvillig og meget glad for at lære.

Den er meget glad for vand og for at apportere.

Oprindelse

Racen nedstammer fra ”setting spaniels”, som deltog i fuglejagt med fangstnet, en metode, som har været kendt fra før vor tidsregnings begyndelse.

Opsplitningen i de kortbenede spaniels og de langbenede settere skete, da man begyndte at bruge skydevåben, når man var på jagt.

Setterne blev oplært til at tage stand for fuglen og apportere efter skuddet. Edward Laverack skabte i 1800-tallet nutidens engelske setter, og den fik en overgang navn efter ham.

Den karakteristiske spættede farvetegning betegnes ”belton”.

Dimensioner

Hanner måler mellem 65 og 68 centimeter. Tæver lidt mindre, 61 til 65 centimeter. Vægten ligger mellem 20 og 30 kilo.

Farver

Sort/hvid (blue belton), orange/hvid (orange belton), gul/hvid (lemon belton), brun/hvid (liver belton eller trefarvet.

Hjemland

Storbritannien.

Internationalt racenavn

English Setter.

FCI-gruppe

Gruppe 7 – Stående jagthunde

Specialklub

Engelsk Setter Klub I Danmark

Kilde: DKK

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »