– Vi troede først, at det var ræve og fik ikke taget prøver, lyder det fra nordjysk fåreavler, som fandt et dræbt får syd for Skagen. Men at det var ræv, der stod bag drabet, tror fåreavleren ikke længere på

Af Erik Poulsen

Dagbladet Effektivt Landbrug fortæller torsdag (d. 11. januar 2017) om endnu et formodet ulveangreb på får i Nordjylland. Her fandt fåreavler Vibeke Olsen fra Hulsig den 5. december en halvvejs spist gimmer (får som endnu ikke har fået lam) på marken, da hun ville fodre sine 20 Gotlænder-får.

“Der var to ræve i gang med at spise, og vi troede egentlig først, at det var dem, der havde dræbt hende”, siger Vibeke Olsen til Effektivt Landbrug.

I dagene efter hørte hun, at en ulv var blevet spottet af flere mennesker til et juleløb ved den nærliggende Tilsandede Kirke. Samtidig blev der fotograferet ulv på et vildtkamera ved Ålbæk og et ulve-poteaftryk på Grenen.

Fire dage efter fundet af det døde får i Hulsig blev der dræbt et får i Bjergby, kun knapt 40 kilometer væk. Her er det fastslået, at det var en ulv, der var på spil.

“Det er da påfaldende. Jeg kan selvfølgelig ikke sige med sikkerhed, at vi har haft besøg af en ulv. Vi troede først, at det var ræve og fik ikke taget prøver. Jeg tvivler bare alligevel på, at det var ræve eller en hund, da fåret vejede omkring 40 kilo og var frisk, sundt og rask”, fortæller Vibeke Olsen til Effektivt Landbrug.

Kan naturpleje med husdyr fortsætte?

Dagbladet har også talt med kødkvægavleren Kim Andersen, Østervrå, der mistede en kalv til ulven i weekenden. Han vurderer, at ulveproblemerne i Nordjylland kan ramme naturplejen, og Miljøstyrelsen burde have advaret om den stigende ulve-risiko i vintermånederne.

Kontorchef Annette Samuelsen fra Miljøstyrelsen mener dog ikke, at fåre- og kvægavlere skal hente deres dyr hjem i stalden.

“Selvom det er voldsomt, ser jeg ingen grund til en anbefaling om, at man tager dyrene hjem. Der er forskellige tiltag. Man kan blandt andet sætte små vimpler på sit hegn”, siger Annette Samuelsen til avisen.