“If you can’t beat them – eat them” er en gratis kogebog, der laver invasive arter om til gourmetmad

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 142)

Af Miljøministeriet d. 16. december 2019

Gin&Tonic-stillehavsøsters, voldsneglstatar og gåseboller.

Det lyder måske som retter på michelinrestauranter, men det er nogle af de retter, som alle danskere kan lære at lave med den nye og ganske gratis kogebog fra Miljø- og Fødevareministeriet og Hotel- og Restaurantskolen i København.

Mandag den 16. december kl. 11 lancerer miljøminister Lea Wermelin kogebogen ”If you can’t beat them – eat them” på Hotel- og Restaurantskolen. I kløerne på et par elever vil hun lære at tilberede to invasive retter.

– Invasive arter er udefrakommende arter, som presser vores egen natur. Med den nye kogebog kan alle være med i bekæmpelsen. Så kan man både imponere middagsgæster med en anderledes middag og hjælpe naturen blot ved at spise,

siger miljøminister Lea Wermelin.

Kogebogen indeholder 31 opskrifter, som tager udgangspunkt i enten sortmundet kutling, stillehavsøsters, invasive krebs, invasive gæs, amerikansk skarveand, rynket rose, armensk brombær, plettet voldsnegl og muntjak.

If you can’t beat them – eat them”

Danske jægere har allerede kendskab til en række opskrifter, der kan gøre den invasive candagås til gourmet mad, men med ny gratis bog – udgivet af Miljøministeriet – kan de og andre læse om opskrifter på andre ikke ønskede dyre og plantarter.

– Jeg håber, at den nye kogebog kan inspirere danskerne til selv at tage del i bekæmpelsen af de invasive arter, vi har i Danmark. Hvis man samtidig selv går på jagt efter østers i fjorde eller rynket rose langs kysterne, er man garanteret en naturoplevelse med i købet, siger Lea Wermelin.

Formålet med den nye kogebog er at udbrede kendskabet til invasive arter og de skadelige virkninger, de har i naturen hos en bredere målgruppe. Hvis man ikke lige har en invasiv muntjak i køkkenskabet, kan alle retterne laves med alternativer, der findes i de fleste supermarkeder.

– Det er en miljøskadende og ubelejelig gave, vi har fået med de invasive arter, men det er da for fantastisk at kunne spise sig til et bedre miljø i østers, blæksprutter og krebs.  Skolens elever er i gang med at uddanne sig til at mestre et erhverv, og med kogebogen håber vi, at deres viden og håndelag kan inspirere andre til at bekæmpe de uindbudte arter ved noget så simpelt som at finde dem, hjembringe dem og lave dejlig mad ud af dem, siger direktør på Hotel- og Restaurantskolen Anne-Birgitte Agger.

Det vil være muligt at få en bog til lanceringen i dag d. 16. december kl. 11 på Hotel- og Restaurantskolen i København. Er man ikke i nærheden kan alle fra den 16. december gratis afhente en kogebog hos Hotel- og Restaurantskolen i Valby, Miljøstyrelsen i Odense og hos AQUA Dyrepark i Silkeborg så længe lager haves.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 142)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »