Edderfuglehun med pigmentfejl, som Henning Kørvel spottede i 2017, er vendt tilbage

En edderfuglehun med pigmentfejl, der gør den lysere end normalfarvede hunner, som Henning Kørvel spottede i det yderste havnebassin i Karrebæksminde i 2017 og vendte tilbage i 2020, er atter tilbage. Edderfuglen, der er let genkendelig på den lysere hoved- og kropsfarve end normalen, begunstiges både af at være fredet, og edderfugle kan opnå en høj alder.

Tekst og foto: Henning Kørvel

Jeg så den første gang i 2017. Og den vendte tilbage i 2020. Nu lader den sig atter skue i det yderste havnebassin i Karrebæksminde Havn.

Edderfuglen, som det drejer sig om, er en fejlfarvet hun, der er iøjnefaldende lysere på hovedet og kroppen minus en lille del af overkroppen.

Når edderfuglen ser sådan ud, så skyldes det en pigmentfejl, fordi den har underskud af farvestof til den normale kropsfarve og derfor får den noget lysere farve.

Pigmentfejl kendes hos mange fugle og pattedyr, men er ikke almene.

Når edderfuglen har siddet på stenen i lang tid, basker den en gang imellem med vingerne, som vi mennesker strækker ben.

Jeg har i hvert fald aldrig før skuet en edderfuglehun, der på grund af pigmentfejl, var lysere end normalfarvede edderfuglehunner.

Men jeg har derimod spottet solsorte, krager, alliker og gråænder med pigmentfejl. Fugle med sådanne fejl, bliver dog med undtagelse af edderfugle ikke så gamle, fordi handicappet gør dem let synlige for deres fjender.

Den fejlfarvede edderfuglehun i Karrebæksminde har forkærlighed for at sidde på en sten fra den gamle nordre mole, der for en halv snes år siden blev flyttet længere nordpå, og havnebassinet således blev udvidet.

Den fejlfarvede edderfugl er lysere end normalfarvede edderfuglehunner.

På stenene sidder der også andre normalfarvede edderfugleandrikker og hunner, men de forsvinder gerne før 1. oktober. I år har den lille trup af edderfugle haft store ællinger med, men de er borte igen.

Både fordi edderfuglehunner er fredede, og de kan opnå en høj alder, ser jeg frem til, at den fejlfarvede edderfuglehun har en stor chance for at være i live i 2022, og den så atter aflægger en visit.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »