Den amerikanske powassan, som spredes via flåt-bid, fører til, at hver tiende smittede dør og den livsfarlige smitte ses nu også uden for USA, selv om Danmark endnu er gået fri

Kvalme, opkast, ubehag, er de første symptomer få uger efter smitten, som kan føre til hjernebetændelse, som ifølge DR.dk’s oplysninger betyder, at 10-15 procent vil dø som konsekvens af smitten.

I Nordamarika er Powassan dog stadig meget sjælden og i følge nyhedsmediet Wired er det kun omkring fire procent af de flåter, som man finder på hjortevildt,  der bærer smitten.

Selv om vi endnu ikke har konstateret smitten i danske flåter,  bør man holde øje med udviklingen. Det fortæller Helena Fridholm, som er mikrobiolog ved Statens Serum Institut

– Man har set en stigning af tilfælde, og det gør naturligvis, at vi skal holde øje med udviklingen, udtaler hun til DR.dk.

Selv om man er én af de cirka 9 ud af ti, der overlever, er det ikke ensbetydende med, at man slipper for ubehag.

Omkring halvdelen oplever problemer med bl.a. hovedpine og hukommelsessvigt længe efter smitten, lyder det i følge DR.dk.

Smitter nemmere

I forhold til de f.eks. borelia, som også overføres via flåt, er powassan mere smitsom.

–  Powassan sidder der, hvor flåten bider. Så vira overføres langt hurtigere, fortæller Helena Fredholm, der dog understreger, at det især er folk, der rejser til USA, som bør være opmærksomme, selv om der ikke findes vaccine eller behandling, hvis man skulle være uheldig at få smitten overført.

– Lange ærmer, lange bukser og insektspray er stadig det bedste man kan gøre for at undgå at blive smittet, lyder det fra den danske microbiolog.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 140)

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »