En flatcoated retriever er en virkelig elegant repræsentant for retrieverracerne. Det er en kvik og aktiv apporterende hund

Af Redaktionen

I lighed med andre retrievere knytter den sig tæt til sin familie og er kærlig og overbærende sammen med familiens børn. I forhold til fremmede og andre hunde er den venlig og imødekommende. Det er en god hund hos de mennesker, der forstår at leve op til dens foretagsomhed og aktivitet.

Aktivitetsniveau

En flatcoated retriever kan som ung hund være superaktiv. Senere i livet falder den mere til ro og indstiller sig mere forholdene i familien. Den kan have lidt mere jagtinstinkt end labrador og golden retriever, men det kan håndteres gennem en fornuftig opdragelse og korrekt beskæftigelse.

Flatcoatet retriever har aldrig været opdelt i en udstillings- og i en jagttype. Opdrætterne af racen har set det som deres største mål at bibeholde racen som en »dual-purpose« hund.

Specielle behov

En flatcoated retriever har behov for meget nær kontakt med familien, masser af fysisk motion og mange opgaver, som stimulerer den mentalt. Den elsker at bruge sin næse samt at hente, bringe og bære ting.

Pels og pleje

Pelsen er tæt, glat tilliggende, glansfuld og af fin til middel struktur. Den beskytter godt under de fleste vejrforhold, men måske lidt mindre mod stiv og tornet vegetation.

Pelsplejen indskrænker sig til en grundig ugentlig gennembørstning og frisering af fanerne.

Indlæring og håndtering

Den er opmærksom og glad for at lære og samarbejde, så opdragelsen volder sjældent problemer.

Begynd træningen på et tidligt stadie. Træn venligt og konsekvent i kvikt tempo. Beløn varieret. Leg med bold, næsearbejde og apportering er god afveksling for godbidder.

Racens oprindelse

Da den canadiske saint john-hund – stamfaderen til labrador retriever – kom til England i begyndelsen af 1800-tallet, blev den formentlig krydset med flere forskellige fuglehunderacer og måske også med collie.

Resultatet blev en jagthund med tykkere og mere bølget pels end nutidens race.

Flatcoatet retriever fik sit nuværende navn i 1870 (indtil da gik den under betegnelsen Wavy coated retriever).

Ved udgangen af århundredet var flatcoated retriever den populæreste retriever, indtil golden blev skilt ud som selvstændig race.

I dag er den stadig værdsat til mange formål og som familie- og selskabshund.

Dimensioner

Hanner ligger højdemæssigt typisk mellem 59 og 62 centimeter. Tæverne noget mindre,  56 til 59 centimeter. Vægten ligger mellem 25 og 36 kilo.

Farver

Sort eller leverfarvet.

Oprindelsesland

Storbritannien.

Internationalt racenavn

Flat Coated Retriever.

FCI-gruppe

Gruppe 8 – Apporterende jagthunde

Specialklub

Dansk Retriever Klub

Kilde: DKK

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »