På Skovens Dag viser nye tal, at antallet af overnatninger i naturen er steget med cirka 40 procent over tre år. 25 nye skove bliver i dag åbnet for ordningen Fri Teltning, så det nu er muligt at overnatte i 201 af Miljø- og Fødevareministeriets skove.

Af Miljøministeriet

Frisk luft, fuglefløjt og duften af bål er blot tre af hovedingredienserne, der gør overnatning i naturen til en god oplevelse. Og stadig flere danskere har tilsyneladende fået øjnene op for, at naturen byder på et væld af oplevelser og gratis fornøjelser. Nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at mere end 140.000 personer overnattede på en af de store lejrpladser, der findes på ministeriets naturarealer i 2015,og tallet forventes at stige til 160.000 i 2016.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen besøger i dag Feldborg Nørreskov i anledning af Skovens Dag og kan samtidig løfte sløret for, at der i dag er  yderligere 25 statsejede skove, hvor man er velkommen til frit at sætte telt op og overnatte inden for ordningen Fri Teltning. Det betyder også, at Miljø- og Fødevareministeriet nu råder over 201 skove med Fri Teltning. Ordningen gælder ikke for privatejede og kommunalt ejede skove.

– Tusindvis af danskere tager hvert år en tur i skoven på Skovens Dag, men resten af året er der også godt gang i den danske natur. Stadig flere har lyst til at komme ud i naturen og overnatte, og i år ser det ud til, at vi sætter rekord. Jeg håber, at mange flere vil gøre brug af naturen og de tilbud, vi stiller til rådighed, for der er masser at opleve i naturen. Blandt andet udvider vi antallet af skove med 25 områder, hvor man frit kan slå sit telt op, så ordningen nu omfatter 201 skove,siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Blandt de nye gratis overnatningsmuligheder under ordningen er Løvbakke Skov ved Herning, True Skov ved Århus, Ringe Skov på Fyn og Kelleris Hegn i Nordsjælland.

Der kommer derudover 11 nye shelters, hvoraf de syv kan bookes i Nationalpark Mols Bjerge på Djursland.

Friluftliv skaber vækst

Et aktivt friluftsliv er med til at styrke både den mentale og fysiske sundhedstilstand. Regeringen ser derfor gerne et øget samarbejde mellem kommuner, foreninger, private lodsejere, virksomheder og staten, så endnu flere danskerne kan få glæde af friluftslivet.

-Vi skal udvikle friluftslivet, så endnu flere danskere får adgang til de mange oplevelser, der venter udenfor hjemmet. Den opgave skal vi løse sammen med vores aktive foreningsliv, de grønne organisationer, private lodsejere og virksomheder. Jeg er sikker på, at vi godt kan udvikle friluftslivet uden at det går på kompromis med naturbeskyttelsen. Og så må vi ikke glemme, at friluftslivet bidrager til folkesundheden ved, at vi bruger naturen aktivt, siger Esben Lunde Larsen.

Ifølge Københavns Universitet er friluftslivet i høj grad med til at skabe beskæftigelse og indtægter, når borgere og turister køber eksempelvis udstyr, transport og oplevelser. Sammenlagt skabte friluftslivet i 2013 cirka 28.000 fuldtidsjob og medførte et samlet forbrug på cirka 29 milliarder kroner.

Tid og sted:

For at markere Skovens dag, holder miljø- og fødevareministeren tale den 1. maj kl. 10.55 på Viborgvej (A16) mellem 7500 Holstebro og 8800 Viborg – 1,5 km øst for Skave i Feldborg Nørreskov – der er skiltet ved Viborgvej til mødestedet. Pressen er velkommen.

På www.udinaturen.dk kan man se et bredt udsnit af overnatningspladser, som Miljø- og Fødevareministeriet stiller til rådighed for alle.

Fakta for Miljø- og Fødevareministerietsskove:
– Borgerne kan frit sove i sovepose i skovbunden uden at skulle have tilladelse.

– Borgerne kan frit telte i 201 skove uden at skulle have tilladelse. Teltene skal dog bl.a. være uden for synsvidde af drifts- og beboelsesbygninger, herunder for eksempel naboer og campingpladser samt bilveje.

– Borgerne kan frit telte på omkring 250 ”Små lejrpladser”. Disse pladser er rettet mod en familie på op til 7-8 personer. På en mindre del af disse pladser er der også shelters.

– Større grupper kan, når de på forhånd har booket, frit telte på omkring 150 ”Store lejrpladser”. Pladserne har typisk flere shelters, bålplads og andre faciliteter med god plads til for eksempel skoler, foreninger, børneinstitutioner og organisationer, men pladserne bliver også brugt af familier og andre større grupper.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »