Et flertal i folketinget er positive overfor at regulere den danske bestand af ulve. Men i følge forsker er det ulovligt og “helt ude af proportioner” at tale om regulering på nuværende tidspunkt

Der er politisk flertal for at regulere ulvebestanden i Danmark. Det viser en rundspørge, som er foretaget af TV Midtvest blandt Folketingets partier.

Baggrunden for undersøgelsen er de første danske ulveunger. Ikke færre end otte af slagsen er der i kuldet, som en jæger fotograferede under en bukkejagt i midtjylland.

Læs mere: Ulveunger i Danmark

Det store kuld har det sat gang i spekulationerne blandt landets politikere, der skal få befolkningens fornemmelse for tryghed samt husdyravl og naturhensynet til at balancere.

Blå mest positive

ulv danmark ulveapp

Fåreavler Jørgen Blazejewicz mener det burde være lovligt at skyde ulve som befinder sig i foldene. Synspunktet deles af bl.a. Liberal Alliance. Læs mere: LA: Ulve bør kunne skydes

TV Midtvest kunne blandt de politiske partier i folketinget konstatere, at der nu er flertal for at regulere bestanden.

Størst er tilslutningen blandt de blå partier, mens holdningen blandt partierne omkring midten og til venstre her for virker tøvende og afvisende. Her er kun Socialdemokraterne med på at tale om regulering af ulve, mens det er usikkert, hvad Radikale Venstre mener eftersom de ikke har reageret på henvendelsen fra den midtjyske tv-station.

Ulovligt

Men de danske politikere kan mene hvad de vil. Det er nemlig ulovligt at regulere ulven, da den er beskyttet af et EU-direktiv. Seniorforsker Peter Sunde, Aarhus Universitet Kalø kalder det for ”helt ude af proportioner” at tale om regulering af den nuværende danske bestand.

Habitat-direktivet betyder i følge Peter Sunde, at ulve ikke kan reguleres på nuværende tidspunkt i Danmark.

Kun hvis ulve udgør en alvorlig trussel mod ikke blot dyr, men også mennesker, kan der sættes ind mod den. Først når ulvebestanden er så stor, at den er levedygtig, og kun hvis de udgør en trussel overfor befolkningen, kan en regulering i følge Peter Sunde komme på tale.

Rettidig omhu

Pia Adelsten, Dansk Folkeparti mener dog det handler om at være på forkant med udviklingen i ulvebestanden.

– Et ulvepar med otte hvalpe vidner om, at vi på et eller andet tidspunkt får et problem. Det handler om rettidig omhu, udtaler partiets miljøordfører Pia Adelsteen.

Helt udelukket er det dog ikke på nuværende at handle på såkaldte problemulve.

Ulve, der ikke er sky overfor menesker, kan skydes eller på anden måde aflives, hvis deres adfærd bliver problematisk. I praksis betyder det, at de skal have mistet deres naturlig skyhed overfor mennesker. Men skal en regulering gennemføres er det Naturstyrelsen, der skal vurdere sagen og give tilladelse til at ulven bliver skudt.

LÆS MERE OM: Ulve i Danmark

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »