Hvad er sammenhængen mellem FORÅR, FLÅTER OG FEM? Det kan du læse mere om her …

Artiklen er sponseret af Pfizer ApS

Fem er det magiske nummer for forårskåde flåter. Sammenhæng mellem FORÅR, FLÅTER OG FEM 

Selvom FORÅRET først lige er startet, har temperaturen mange dage sneget sig over FEM grader. Fem grader er det magiske niveau for, hvornår FLÅTERNE bliver aktive.

Som jæger møder du helt sikkert ofte flåter. Flåterne er ikke farlige i sig selv, men de kan blive det, når de bærer på bakterier og virus, der kan overføres til mennesker, når de bider. Og når temperaturen når fem grader, så vågner flåterne op fra deres dvale og er sultne. Derfor stiger risikoen for flåtbid og dermed også risikoen for at pådrage sig en flåtoverført sygdom.

De mest almindelige flåtoverførte sygdomme i Danmark og det øvrige Europa er borrelia-infektion og TBE (flåtoverført hjernebetændelse). Som jæger kender du uden tvivl til råd om forebyggelse og behandling af borrelia-infektion, men du ved måske ikke helt så meget om TBE. Der er både ligheder og væsentlige forskelle, når det kommer til at beskytte sig mod – og behandle borrelia og TBE. Derfor er det som jæger en god idé at sætte sig grundigt ind i begge dele.

Forebyggelse mod TBE kan være specielt relevant for jægere

Risikoen for at blive smittet med TBE vil ofte være en kombination af GEOGRAFI og ADFÆRD. Selvom smitte med TBE i Danmark er i stigning, er det fortsat sjældent forekommende. Indtil videre er Bornholm og Tisvilde Hegn i kategorien af TBE risikoområder, mens der er set smitte i Vestjylland, på Fyn og Falster.

Helt anderledes ser det ud i andre lande, der er populære rejsemål for jagt såsom Sverige, Polen og Sydtyskland. Her er TBE et udbredt problem. Hvis du via din interesse for jagt (ADFÆRD) bevæger dig til områder (GEOGRAFI) med kendt risiko for smitte med TBE, kan det være relevant at overveje forebyggelse mod TBE.

KORT: Flåtbid.dk

Som jæger kan du med fordel huske på, at forår plus fem grader er lig med flåter. Allerede fra det tidligste forår er der således risiko for at møde flåter, der bærer på borrelia eller TBE.

I særligt milde vintre kan man faktisk møde flåterne året rundt. Der er altså mange gode grunde til at tænke i forebyggelse af- og beskyttelse mod flåtbid, når du de kommende måneder bevæger dig ud på jagt

PP-TCV-DNK-0285 – 16. marts 2022

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »