Jægernes haglbøssejagt indgår i regeringringens oversigt over overflødig plastik og i ny handlingsplan er der lagt op til forbud mod brug af de mange tons haglskåle, som jægerne hvert år spreder i naturen

Af Redaktionen

Forurening med plastik er en tikkende bombe under ikke mindst havmiljøet og dermed også vores fødevareforsyning.

Plastik i havene nedbrydes til mikroplast og indgår i fødekæden og ender dermed i sidste ende også i vores husholdning.

Derfor har regeringen i en række forskellige tiltag forsøgt at nedbringe mængden af plastik. Især af det som menes kan undværes eller erstattes af andre materieler.

I den seneste tid har man kunne læse om forbud mod brug af ikke genanvendelige plastikposer i detailhandlen samt stop for brug af microplast i kosmetik produkter. Dertil kommer bedre sortering af affald.

Jægernes haglskåle er heller ikke gået under radaren i oversigten over det samlede forbrug af plastik. Det viser regeringens plastikhandlingplan, som påpeger, at haglbøssejagt spreder 25-30 tons plastik i naturen hvert eneste år.

Fasanen til højre i billedet slap med skrækken, men naturen slap ikke for endnu en efterladt haglskål i plastik. Regeringen vil nu jægernes forurening med plastik til livs og har opgjort den samlede årlige forurening med haglskåle til mellem 25 og 30 tons. Til sammenligning er omfanget af plastikposer opgjort til 9.000 tons.

Herunder bringes uddrag fra regeringens nye plastikhandlingplan.

Forbud mod ikke-nedbrydelige haglskåle

Brug af hagl-skåle af plastik, som ikke kan nedbrydes i naturen, skal forbydes. Til brug for udarbejdelse af et forbud udvikles en kravspecifikation for bionedbrydelighed under danske natur- forhold.

Ved jagt anvendes haglpatroner, som består af to stykker plastik: et patronhylster og en haglskål.

Haglskålen er nødvendig ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, da stålhagl tilføjer skade til geværets løb. Haglskålene, som skydes ud sammen med haglene, samles sjældent op i forbindelse med jagt, da de lander 20-40 m fra skytten.

Haglskålen efterlades derfor i naturen, og det estimeres, at dette medfører ca. 20-30 tons plastik i naturen om året. Problemet vil kunne løses ved udvikling af haglskåle, som er bionedbrydelige under danske naturlige forhold.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »