Ny dansk undersøgelse påpeger snyd med forskningsartikler. Det oplyser DR.dk, som ser nærmere på den “voldsomme” stigning indenfor afsløring af fejlbehæftede, videnskabelige artikler, som trækkes tilbage 

Af Redaktionen

Lidt over en tredjedel af de artikler, som er blevet trukket tilbage, skyldes, at man har opdaget, at forskerne bag artiklerne bevidst har snydt.

Det skriver DR.dk. som har set på undersøgelser, der forsøger at klarlægge udviklingen inden for videnskabelige artikler, der trække tilbage – blandt andet på grund af snyd eller det som i forskermiljøet hedder videnskabelig uredelighed.

” Typisk snyder forskerne ved at rette i eksisterende data for at opnå et bestemt resultat eller de fabrikerer data, som de aldrig har indhentet.”

Det skriver DR.dk, som har talt med Kristian Hvidtfelt Nielsen, som er forsker i videnskabelig uredelighed på Aarhus Universitet,

Kristian Hvidtfelt Nielsen, der har medvirket i nyt forskningsprojekt om netop videnskabelig snyd og uredelighed, understreger, at der er tale om en markant stigning.

Forskere snyder i stigende grad

Befolkningens tillid til forskere er meget høj og kun ganske få artikler trækkes tilbage pga af snyd eller ærlige fejl. Men ifølge DR.dk er der “sket en markant stigning i antallet af videnskabelige artikler, der er blevet trukket tilbage fra tidsskriftet Science.” Fejlbehæftede artikler, der trækkes, slettes dog ikke, men mærkes med ordet “retraction” hvorefter forskeren – eller i mere sjældne tilfælde forskerene – bag artiklen udgiver en tilbagetrækoningsartikel, hvor de uddyber de fejl, der er begået.

Det er dog ikke kun decideret snyd, der er årsag til, at en artikel kan trækkes tilbage. Det kan også bunde i utilsigtede fejl eller i det som forskerne bag det nye projekt betegner som ærlige fejl.

I det store billede er det dog kun ganske få artikler, der trækkes tilbage fra databasen Web of Science, som er den største af sin slags i verden. Ifølge Hvidtfelt bliver kun 0,02 procent af de publicerede artikler trukket igen efter publicering. (se dog billedtekst)

De nye tal, som kun gælder det prestigefyldte tidsskrift, viser, at der i perioden 1983-1987 kun blev trukket tre artikler tilbage. Hele 17 tilbagetrækninger fandt sted i perioden  2013-2017.

Og selv om han påpeger, at der er sket en voldsom vækst, er tilliden til forskerne i almindelighed stadig meget høj. Faktisk blandt de højeste sammenlignet med andre faggrupper.

Men i følge forskeren bag den nye underøgelse betyder den høje tillid ikke, at der ikke skal gøres noget ved den udvikling, der er konstateret indenfor snyd med udgivelse af videnskabelig artikler.

KLIK og læs også POLITIKEN 

hvor der skrives om forskere der oplever et pres for at ændre i deres forskningsresultater. I en rundspørge med svar fra flere end 1.100 fuldtidsansatte forskere fra Aarhus Universitet svarer 7 procent, at de inden for de seneste fem år har oplevet pres for at ændre i forskningsresultater.

Også dansk forskning med jagt og natur har oplevet at forskere blev presset til at fuske med forskningsresultater. Se f.eks. dette Google uddrag, der peger på en artikel på Investigating Reporting Denmark:

Naturstyrelsen tvang forskere til at slette kobber-konklusioner …

Naturstyrelsen tvang forskere til at slette kobber-konklusioner …. Det har fået jægernes net-magasin, Netnatur.dk, til at skrive, at Naturstyrelsen nu har valgt at sende hele den oprindelige – og uredigerede rapport – videre til …

Del gerne artiklen hvor du ønsker...