Ulven er ikke kun en berigelse for den tyske fauna. Ny rapport anslår, at landbrugets omkostninger i delstaten Bayern alene beløber sig til 400 millioner euro

Af Redaktionen

Ulven er vendt tilbage til store dele af Europa, men det store rovdyr er ikke kun en gevinst for det biologiske kredsløb. Det har også en omkostninger – når det gøres op i kroner og øre.

En tysk rapport har set nærmere på de økonomiske konsekvenser, der er forbundet med ulv i delstaten Bayern. Og ifølge tyske Die Welt vil etablering af ulvesikre hegn m.m. beløbe sig til ikke mindre end 400 millioner euro.

Bayern er den sydligste tyske delstat. Den dækker et landområde på 70.550 km² og 12,6 millioner indbyggere. Danmark har cirka 5,5 millioner indbyggere og er på ca. 42.000 km² Kilde: Wikipidia

Rapporten er udarbejdet af der Bayerischen Landesanstalt für Landwirtschaft (LfL), som er et institut for landbrugsforskning.

LfL har beregnet, at omkostningerne beløber sig til mellem 241 og 413 millioner euro. Derudover udgør de årlige vedligeholdelsesomkostninger sig til mellem 28 og 42 millioner euro.

Ifølge LfL skal ca. 5.700 kilometer hegn opsættes til beskyttelse af husdyr mod angreb fra rovdyr. Der til kommer udgifter til sikring af ca. 200 fåreavlere.

Ulv eller husdyr på græs

I følge rapporten er det især større bedrifter med store græsningsarealer, der bliver ramt.

Walter Heidl, næstformand for den tyske landbrugsforening Deutscher Bauernverband, siger i følge Die Welt, at sådanne omkostninger er fuldstændig umulige at håndtere for de enkelte landbrug.

Han mener valget står mellem dyr på græs eller ulv, da ulv i landbrugsområderne kan betyde, at dyrene skal stå på stald hele året, hvilket han hævder, er i strid med det, som forbrugerne ønsker og efterspørger.

Ulvefrie zoner ikke muligt

Bayern har haft ulve i flere år, men konstaterede ulveunger for første gang i 2017 og det har virket som benzin på en allerede meget glødende debat mellem dem, der mener ulven skal være velkommen og dem, som er mere skeptiske.

De store omkostninger, som pålægges landbruget, har dog fået Bayerns miljøminister Helmut Brunner (CSU) til  blandt andet at foreslå ulvfrie zoner.

Men også i Tyskland er ulven beskyttet, og den kan ikke lovligt nedlægges uden for eventuelle ulveområder.

I 2017 henvendte den tyske minister for landbrug og fødevarer Christian Schmidt (CSU) sig derfor til Europa-Kommissionen i håb om at ændre ulvens beskyttelsesstatus for dermed at gøre det lovligt jage ulve i Tyskland.

Anmodningen er dog afvist af Phil Hogan, EU-kommissær for landbrug og udvikling af landdistrikter:

“Ulven er stadig truet i store dele af EU. Konventionel ulvejagt er derfor stadig forbudt”, siger Phil Hogan i følge det tysk nyhedsmedie Die Welt.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »