Et toårigt moratorium på jagt af Marco Polo fåret Ovis Ammon Polii i Tajikistans østlige provins Gornho Badakshan, kan blive det endelige dødsstød til jagten på denne fantastiske vædder.

Marco Polo vædderen, der er opkaldt efter den første europæer der beskrev den undervejs til Kina i 1271, lever først og fremmest i Pamirbjergene, hvoraf størsteparten ligger i det østlige Tajikistan. Den tilhører arten Argali med 16 afarter der alle lever i Himalaya bjergene.  Den opnår en hornlængde på over halvanden meter med rekorden stående på 75tommer (190,5centimeter!)

At jage Marco Polo Argali i Tajikistan var tidligere meget besværligt, da landet var en del af Sovjetunionen indtil sammenbruddet. Efter uafhængigheden i 1991 oplevede landet en blodig borgerkrig frem til 1999 og først derefter blev det muligt at komme ind i landet. Den gradvise åbning af landet har haft stor betydning for den økonomiske udvikling i den ludfattige republik. Som egentligt turistland har Tajikistan ikke meget at byde på, men den storslåede natur og især jagten har tiltrukket pengestærke vesterlændinge.

Det har derfor skabt stor modstand, især i den østlige del af landet, at Præsident Emomali Rahmons regering fra nytår har indført et toårigt moratorium på Marco Polo jagten. De lokale jægere påpeger at jagten har kreeret mange job i området, der ellers i høj grad har ernæret sig ved smugling af opiumsprodukter fra Afghanistan.

Det højeste bjerg i det tidligere Sovjetunionen Kommunizma Pik på 7495meter, og som nu hedder Ismoili Somoni, ligger i Tajikistans østlige provins Gornho Badakshans Pamirbjerge, der er hjemsted for Marco Polo fåret. De uvejsomme bjerge gør jagten på netop dette bytte til en meget udfordrende oplevelse og selv rejsen til jagtområdet kan være ret så krævende. Den tajikiske miljøspecialist Alikhon Latifi frygter, at den midlertidige standsning af trofæjagten vil give bagslag, da han tror de lokale nu vil starte en hensynsløs kød jagt, når der ikke længere kan tjenes gode penge på at sælge jagten til pengestærke turister.

Og som Latifi understreger, er hele Gornho Badakshan fyldt med våben fra borgerkrigen, så Dragunov riflerne kommer nok snart ud af klædeskabene igen. Han drager faktisk stærke paralleller til situationen i visse afrikanske lande! Marco Polo fåret nævnes på CITES tillæg II liste, hvilket betyder at den ikke betragtes som umiddelbart truet med udryddelse, men der kræves eksporttilladelse.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »