Friluftsrådet ønsker mere enkle regler for færdsel i naturen og hævder, at man i dag skal kende til over 16 forskellige love for at forstå naturens færdselsregler

Af Redaktionen

Reglerne for færdsel i naturen er unødigt komplicerede, og det gør det særligt svært for nye naturbrugere at vide, hvad de må.

Sådan lyder det fra Friluftsrådet, der opfordrer til, at reglerne på området forenkles.

– Desværre er rigtig mange i tvivl om, hvad de må og ikke må i naturen. Reglerne for at færdes i den danske natur er så komplicerede, at mange ikke kender til og følger dem.

Det oplyses på hjemmesiden Frilutsrådet.dk

En undersøgelse foretaget på vegne af Friluftsrådet i 2019 viste, at omkring en femtedel af danskerne i mindre grad har styr på reglerne for, hvad de må i naturen

Kun ti procent mener, at de har fuldstændig styr på reglerne.

Levin Hansen, der er formand for Friluftsrådet, mener at mange dermed går glip af oplevelser i naturen fordi de opgiver at finde ud af det eller ikke tror, de må gå på for eksempel private strande eller markveje.

Undersøgelsen fra 2019 viste, at kun halvdelen af danskerne kendte reglen om, at det er tilladt at færdes på private strande, og kun en fjerdedel vidste, at man må at bade på private strande, hvis der er mere end 50 meter til nærmeste bebyggelse.

Når det gælder reglene for at cykle i naturen, er der også uvidenhed om reglerne

Kun en fjerdedel vidste, at du gerne må cykle på veje og stier i private områder.

Må man færdes i en privat skov før solopgang og hvor privat er en strand skiltet med ”privat område”? Danskerne er i følge Friluftsrådet ikke tilstrækkelig opdateret på de  gældende regler.

Uvidenhed fører til lovbrud

Det manglende kendskab til færdselsreglerne i naturen have også den konsekvens, at befolkningen overtræder de regler, der er til for at beskytte naturen og den private ejendomsret.

71 procent af deltagerne i et panel omtalt af Friluftrådet har en eller flere gange oplevet, at hunde har gået uden snor i naturen uden for særlige hundeområder, og hele 84 procent har oplevet, at besøgende har smidt affald i naturen.

Lige over halvdelen af panelet har også oplevet naturbesøgende, der har tændt bål uden for de afmærkede bålpladser.

Dette får Friluftsrådet til at konkludere, at de forvirrende og uigennemsigtige regler gør det sværere for danskerne at komme ud og opleve naturen. Samtidig kan det manglende kendskab føre til lovovertrædelser, der kan gøre skade på de naturområder, som der er så stort et fokus på at passe godt på.

Friluftsrådet påpeger behov for en forenkling af reglerne for færdsel og ophold i naturen.

I dag skal man søge på tværs af ministerier og kende til over 16 forskellige love bare på Miljø- og fødevareministeriets område for at vide, hvad man må i naturen.

Derfor opfordrer formanden for Friluftsrådet til at nedsætte et Adgangspolitisk Udvalg, der skal kigge på hvordan reglerne kan gøres mere simple og forståelige for befolkningen.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »