Fugledes Extra kan om nogen bære titlen Extra. Den har bogstavelig talt rejst sig fra de døde og kæmpet sig tilbage som en af landets mest vindende markprøvehunde

Af Flemming Fille Sørensen, 2018

Historien om Fugledes Extra er meget speciel og meget lang, men Extra har i mange henseender været en helt utrolig hund, der har givet ikke bare mig, men også mange andre en række unikke oplevelser.

Fugledes Extra er efter Fugledes Black Joker og Astrups Siff – et kuld, der også har givet Dansk og Svensk Jagtchampion til Fugledes Eno.
Begge hunde blev som hvalpe solgt til den samme ejer, men i en alder af ca. 10 måneder kom Fugledes Extra via Flemming Fuglede til Søren Mulvad.

Søren opnåede gennem de næste par år mange flotte præstationer med Extra. Hurtigt blev det til 1. pr. i UK og ÅK, ligesom Extra blev 2. vinder i UKK efter en flot præstation – desværre uden chancer til fugl.

Det blev til en meget overbevisende sejr i den prestigefyldte svenske prøve om Guldpokalen. I samme uge opnåede Extra placeringer i VK – bl.a. 1.vinder med CACIT.

Efterfølgende blev Extra placeret på et par prøver i Danmark, inden han kom til Ole Noe.

Ole Noe opnåede at blive 2. vinder på Dansk Pointer Klubs hovedprøve og kvalificerede sig til Mesterskabsprøven.

Efter Ole Noe var jeg så heldig at overtage Extra i februar 2010.

Jeg startede Extra på Dansk Pointer Klubs hovedprøve, hvor han blev 1. vinder med CACIT.

Om efteråret opnåede han på overbevisende vis 1. pr. på brugsprøve efter at have haft fire fugletagninger! Desværre blev han herefter skadet, da han med fuld fart skulle passere en afvandingskanal. Han slog en koldbøtte og kom til skade med ryggen, så han ikke kunne stilles mere før det efterfølgende forår.

Fremtiden tegnede lys, men i slutningen af januar 2012 løb han efter en kat, der havde forvildet sig ind i haven og blev kørt ned. Bilisten fortalte, at den var død.

Jeg kunne desværre også se, at det var forbi med Extra. Jeg ringede til min svoger Søren, som lovede at hjælpe med at begrave den. Men inden han dukkede op, viste Extra dog pludselig livstegn, men pustede herefter ud og var nu helt død. Troede jeg.

Da Søren kom, vågnede den atter lidt op, og så var det hurtigt af sted til dyrlægen. Her fik den behandling og efterfølgende rekreation i nogle uger. Den kom sig på mirakuløs vis, og i foråret 2011 placerede jeg Extra på Dansk Pointer Klubs hovedprøve som 3. VK og kom på Mesterskabsprøven, hvor han blev 6. vinder.

På Dansk Pointer Klubs prøve om efteråret fortsatte den usvækket de gode takter og vandt vinderklassen med CACIT. Hermed blev den Dansk og Svensk jagtchampion.

I foråret 2012 blev Extra igen skadet, men kom tilbage i efteråret. Her blev den 2. vinder med HP på klubbens efterårsvinderklasse på Toftegaard.

I øvrigt efter at jeg for andet år i træk gik finale mod Flemming Fuglede – som denne gang trak det længste strå med Fugledes Merlot.

Markprøvekarrieren sluttede desværre for Extra, da jeg startede ham på hovedprøven i 2013.

Han havde et super første slip med en perfekt fugletagning. I andet slip gik han godt, men på vej ind efter koblingsordre, kom han til skade i et dybt traktorspor i marken. Derfor blev jeg nødt til at trække ham. Det viste sig, at korsbåndet var røget.

Ud over at være en god markprøvehund, så har – og er – Extra en fantastisk god jagthund. Således har jeg også stillet ham på de meget jagtrealistiske hubertusprøver, hvor jeg har vundet flere prøver med ham.

Hubertusprøverne er vigtige, da de afslører, om vores “prøvehunde” har hjerne til at blive anvendt til praktisk jagt, hvor føreren af hundene selv fælder fugl!

Det var også med Extra, at jeg via skytte Martin Petersen fik mulighed for at være med i TV-programmet “Nak & Æd en sneppe på Schackenborg”.

Desværre var der ikke mange snepper den dag programmet blev optaget, og så måtte der ædes en vaskebjørn.

Extra havde til gengæld mange fugletagninger for fasaner, hvilket var til stor spænding og glæde for de to værter, Jørgen Skoubou og Nikolaj Kirk. Begge gav udtryk for, at de fandt jagten med pointer fantastisk.

Extra har ikke været anvendt så meget i avl, men har leveret hunde, som har været meget stabile. Således er 14 af de 18 hvalpe, der er stillet på prøve, blevet præmieret. Bedst er det gået for svensk mester Fugledes Odin og Fugledes Tinka, der i 2015 blev 2.vinder på Dansk Mesterskab. Fugledes Tinka vandt også UKK i 2014.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »