Udbuddet af rejsebureauer og outfitters har aldrig været større. Men hvordan navigerer man i det store udbud af fristende rejsetilbud?

Af Redaktionen

Hvor går turen hen næste gang? Skal den gå til Polen, Ungarn eller Sydafrika eller et helt andet sted?

Mulighederne er mangfoldige.

Uanset hvad man drømmer om, kan det være vanskeligt at finde den udbyder, der på bedste vis kan indfri ens forventninger. Og når det kommer til jagtrejser, er den gode jagtrejse den rejse, som indfrier det som man drømte om, da man bestilte rejsen.

Det vanskelige ved køb og salg af jagtrejser er da også afstemning af forventninger. Denne lille guide kan det måske gøre det nemmere at rejse de mest nødvendige spørgsmål, som må rejses forud for den næste jagtrejse – uanset hvor den går til.

Godt, men ikke godt nok

råbuk

Drømte man om at skyde en guldbuk, kan man risikere at blive en smule skuffet, hvis bukken man vender hjem med ”kun” blev målt op til en sølvmedalje.

Drømte om at skyde vildsvin på en østeuropæisk drivjagt, kan man tilsvarende blive misfornøjet, hvis det viste sig, at man kun fik chancer for at nedlægge kronvildt og råvildt. Vildtarter som man måske allerede har rig mulighed for at jage på egne længe- og breddegrader.

Heldigvis kan de fleste i jagtrejsebranchen levere tilfredsstillende resultater uanset hvad jægerne drømmer om. Hverken outfitters eller rejsebureauer kan overleve på den lange bane, hvis de gang på gang oversælger deres ydelser. Denne antagelse er ikke blevet mindre rigtig i takt med at de sociale medier er blevet mere udbredte.

Det er dog vigtigt, at man ikke alene bestiller sin rejse ud fra farvestrålende salgsprospekter.

Det er faktisk en rigtig god ide at gøre sit hjemmearbejde så godt som muligt inden man booker sin næste rejse. Hverken penge eller feriedage hænger på træerne og et godt forarbejde kan komme mange gange tilbage.

04053 nr.2 (26)

Altid et budget

Første step er at finde en rejse, der passer til det budget, der er afsat.

Start evt. på nettet ved at se på de hjemmesider, som tilbyder det som søges. Søgemaskinen Google er naturligvis det mest oplagte sted at starte, men de bedste tilbud findes ikke nødvendigvis på de første sider, der dukker op.

Fordi man er en dygtig outfitter eller et velrenommeret jagtrejsebureau, er det ikke sikkert man også er dygtig til at optimere sin hjemmeside, så den rangeres blandt de første, når der f.eks. søges på drivjagt, bukkejagt eller jagt i Afrika.

Antallet af hjemmesider – uanset hvilket jagtrelateret søgeord, som man indtaster på Google, er dog overvældende.

Derfor handler det om at give sig tid, når man starter sin indledende research. Især hvis man har et bredt og åbent udgangspunkt og endnu ikke har taget stilling til om man skal jage guldbukke i Sverige eller antiloper i Sydafrika etc.

Budget og antal rejsedage vil for langt de fleste dog være kraftig medbestemmende for hvor rejsen skal gå hen og efter en tid indses det, at mulighederne naturligvis strammer sig ind.

Pris og kvalitet

_MG_8500

Når man har besluttet sig for destination og vildtarter, som man ønsker at jage, kan man begynde at sammenligne pris og kvalitet hos de udbydere, som man har fundet.

De fleste vil indledningsvis starte med at se på de seneste fotos på hjemmesiden. Selv om de udlagte billeder naturligvis præsenterer jagtområdet fra den absolut bedste side, giver billederne dog et nyttigt førstehåndsindtryk. Især hvis der er mange nye billeder af forskellige jægere med det vildt, som man ønsker at nedlægge.

Virker galleri-billederne og hjemmesidens generelle præsentation appetitlig og inspirerede, bør man se på logi og priser og eventulle billeder optaget med trail cams.

Flotte hjemmesider og kataloger er dog ikke det eneste, man bør søge efter.

Der findes dygtige rejse-udbydere, som ikke prioriterer deres hjemmesider særlig højt og som alligevel har overlevet på beskeden markedsføring og mund til mund omtale. Dit og dine venners personligt netværk kan også være en indgang til din næste rejse. Måske har de gode erfaringer med en udbyder, som ikke er synlig på nettet og diverse messer.

En beskeden udbyder kan også være garant for gode og stabile jagtoplevelser. Også det der ikke skinner kan være den rene guld og en professionel opsat hjemmeside kan af og til love mere end den er i stand til at holde. Billeder er taknemlige og der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem det man ser og det man får. Også rejseudbyder kan ind mellem bruge lidt for meget makeup.

De mange jagt-arrangementer, som afholdes rundt omkring i landet, kan derfor også være et væsentlig supplement til ens research. Især hvis man gerne vil se den aktuelle outfitter i øjnene og der igennem danne sig et personligt indtryk, inden man siger endeligt “ja” til tilbuddet.

Den gode samtale

Venezuela

Når man har fundet en udbyder, man evt. via korrespondance har fået tillid til, er det tid til at stille et par spørgsmål på mails, telefon eller ved at man møder op på en af de arrangementer, som rejseudbyderen evt. deltager i.

De danske jægere udgør dog en forholdsvist lille målgruppe, selv om danskernes rejselyst faktisk er relativ stor sammenholdt med de fleste andre lande. Men når jægere, som rejser på jagt i Polen og Sverige filtres fra, er den danske målgruppe alligevel forholdsvis begrænset.

Derfor er det ikke sikkert, at man kan mødes personligt med den kommende outfitter inden bookningen med mindre man vil rejse til nogle af de større udenlandske shows.

Uanset om korrespondancen foregår face to face, på telefon eller på mail er her en liste over nogle af de mere gængse spørgsmål, som man bør rejse overfor udbyderen af den jagtrejse, som man agter at gennemføre.

Sæson og område

Hvad er top-sæsonen og hvilke datoer forslås og hvilke argumenter anvendes for denne periode?

Jages der på offentlig eller privat ejet jord?

Hvor stort et areal ejer eller kontrolles er der eksklusivitet på jagtrettighederne?

Jages der i hegn og i givet fald hvor stort er hegnet eller hegnene, som der jages i?

Er der særlige attraktioner i området, som man tage højde for inden man vælger periode. (supplerende jagt- og fiskemuligheder og sæsonbetonede turistattraktioner etc. )

Jagtmetoder

Vil jagten foregå fra jagtstiger/tårne eller er der tale om pyrch (Spot and stalk) ?

Praktiseres der jagt fra eller i nærheden af bil ?

Hvad er den gennemsnitlige skudafstand ?

Hvad er den reelle succesrate?

Hvor mange års erfaring har udbyderen og dennes guider?

Priser

Hvad koster licens og tag? Og er der særlige tags, som man bør overveje at indløse forud for jagten – udover de rettigheder man allerede har indløst til det vildt, som man har på den primære ønskeliste?

Er måltider og drikkevarer inkluderet?

Hvad skal der betales i depositum og hvad er refusions- eller annulleringspolitikken?

Hvad er politikken ved anskydninger, såfremt dette skulle opstå?

Hvilket budget er der for drikkepenge og hvordan afvikles dette?

Er deres eventuelle skjulte omkostninger, trofæafgifter eller ekstra betaling ved nedlæggelse af trofæer til f.eks. RW, SCI eller CIC medajler?

Hvordan er politikken, hvis det nedlagte vildt alligevel ikke lever op til det som guiden oplyste omkring alder og trofækvalitet forud for selve skudøjeblikket?

Det praktiske

Særlige fysiske krav til jagten?

Særlige krav til udstyr herunder våben og tilladelser til disse?

Hvad er den gennemsnitlige temperatur og de forventede vejrforhold? Og hvilken påklædning anbefales.

Er der særlig forhold mht. sol, insekter og vaccinationer inden afrejsen, som man skal tage forbehold for?

Skal man kalkulere med en eller flere dage til akklimatisering – f.eks. af hensyn til jetlag eller højder?

Er der strøm tilgængelig til opladning af batterier af kamera?

Er der mobil dækning og er der særlig forhold omkring dette, som man bør tage forhold for?

Hvordan er indkvarteringen? Skal der kalkuleres med overnatning i telt eller lignende (Flycamp)?

Skal der medbringes eget sengetøj/sovepose og liggeunderlag?

Hvor er den nærmeste lufthavn?

Skal der lejes bil eller er der pickup-service fra lufthavnen?

Supplerede spørgsmål

Kan der fremsendes liste over referencer. Både over dem, som har og dem som ikke har nedlagt det vildt, som de gik efter?

Anvendes der vildkameraer og kan man se nye trailcam billeder?

Kan der tilføjes ekstra dage til jagten, hvis nødvendigt?

Er behandling af skind og trofæ inkluderet i prisen?

Er der så tætte relationer mellem rejseudbydere og speditører samt konservatorvirksomhed at anvendelse af egen udvalgte trofæspeditør og egen fortrukne konservatorvirksomhed kan blive et problem?

Er udbyderen, hvis dette er en formidler af jagt-pakke-rejser, medlem af Rejsegarantifonden?

Læs mere hos: Rejsegarantifonden 

Hvem står for indhentning af de nødvendige tilladelser til jagt og våben og evt. visum?

Hvad gør outfitteren anderledes end alle de andre outfitters?

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 130)

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »