Det røde egern er et af de mest almindelige pattedyr i den danske natur, men vidste du, at egernet også findes i gråbrune og sorte farver?

Af dn.dk

Vi kender den alle sammen. Det lille egern med den velkendte røde pels, den lange buskede hale og de akrobatiske bevægelser, når den piler af sted på de lodrette træstammer.

Faktisk er det sorte egern Danmarks oprindelige egern, og det kom formentlig her til for flere tusinde år siden.

Sidenhen er også det røde egern blevet en fast beboer i den danske natur, men først da man fra 1800-tallet valgte at udsætte den i naturen.

Sorte egern i Faaborg og på Langeland

Når de røde egern blander sig med de sorte, svinder bestanden af de sorte ind. Derfor findes de helt sorte egern nu kun omkring Faaborg og på Langeland.

Man kan dog godt være heldig at se et sort udseendet egern andre stedet i landet, måske med både røde og sorte farver, men for hver generation bliver de sorte egern blandet mere med de røde.

Tidligere skød man egern, så man kunne bruge deres skind til frakker og hatte, og man brugte de lange halehår til pensler. Skovbruget var også på jagt efter egernet, da den spiste – og stadig spiser – blomsterknopper og topskud af nåletræer.

Egernet kan i dag leve uden frygt for mennesker, da det har været fredet siden 1994.

Selvom bestanden af de sorte egern svinder ind, er egernet som art ikke truet, men de er afhængige af områder med høje træer.

Hvor skal du lede efter egern?

Du kan spotte egernet året rundt, og de findes næsten overalt i Danmark. Kig efter dem i både skove, parker og i din egen have. Egernet er dog aldrig nået til øer som Als og Ærø.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »