Normalt må vi sige farvel til havørneungerne i ØrneTV, når de forlader reden. Men denne gang bliver det anderledes

Af Anton Gundersen Lihn, dof.dk

ØrneTV går i sort tirsdag eftermiddag og aften. Men når streamingen igen blænder op, er det til helt nye muligheder for forskere og seere af ØrneTV.

Under den midlertidige nedlukning af ØrneTV får havørneungerne hver deres GPS-sender på. Det er første gang nogensinde, at det bliver muligt at følge TV-ørnenes liv efter de har forladt reden med kameraet.

– Det giver seerne en helt unik mulighed for at følge de to unger, som de har fulgt og opbygget et forhold til i løbet af de seneste to måneder, siger Daniel Palm Eskildsen, der er biolog og projektleder på GPS-projektet i Dansk Ornitologisk Forening, DOF.

I år får fire unge havørne GPS-sender på, to af dem er ungerne fra ØrneTV. I alt 13 havørne er siden 2017 udstyret med GPS-sender

– Det er noget, jeg har set frem til i mange år, at få GPS-sendere på netop TV-ørnene. Vi har fulgt de to unger helt fra begyndelsen, siden før de klækkede. Så jeg glæder mig til, at vi nu kan følge dem i mange år frem – hvor de slår sig ned, og hvor de lever, siger leder af Projekt Ørn, Kim Skelmose.

Ny viden om havørne

Men endnu vigtigere er det, at senderne giver samarbejdspartnerne bag GPS-projektet nogle helt unikke muligheder for at indsamle viden om havørnene.

GPS-senderen vejer 73 gram, mens selen vejer 8 gram, før den er klippet til. Det svarer typisk til 2-3 procent af en fuldvoksen havørns kropsvægt. Vægtgrænsen for teknisk udstyr monteret på dyr er fem procent, så senderen er en del lettere end den maksimalt tilladte vægt.

Sammen med Daniel Palm Eskildsen og Kim Skelmose fra DOF er også forsker Anders Tøttrup fra Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet.

– Vi får superdetaljeret viden om havørnenes liv, når vi følger dem med GPS. Vi bliver klogere på deres adfærd og levesteder og det kan vi bruge til at beskytte havørnene og deres habitater, siger Anders Tøttrup.

– Samtidig får vi med TV-ørnene en helt særlig mulighed for at se, hvordan ørnene reagerer på GPS-udstyret. Forskning viser, at unge havørne hurtigt vænner sig til udstyret og opfører sig som almindelige havørne, så det bliver interessant at kunne følge hos TV-ørnene, supplerer Daniel Palm Eskildsen.

Fire nye GPS-ørne i år

Observationer af tidligere GPS-ørnes bevægelser viser, at de opfører sig som ørne uden GPS, der er altså ingen grund til at tro, at ørnen føler sig generet af GPS-senderen.

I alt er 13 havørne blevet GPS-mærket i Danmark siden 2017. I år får yderligere fire unge havørne GPS på, to af dem er ungerne fra ØrneTV.

GPS-mærkningen bliver udført af forsker Anders Tøttrup og ringmærker Kim Skelmose, der begge både er erfarne og har tilladelse til at montere GPS-sendere på havørne. Dertil kommer at projektet har søgt og fået tilladelse til mærkningen af Ringmærkningscentralen.

Der vil være sort skærm på ØrneTV under GPS-mærkningen fra omkring klokken 15 tirsdag eftermiddag og cirka fem timer frem. Når arbejdet er overstået bliver der igen tændt for ØrneTV.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »